Agroindu grozijo z odklopom vode

Vipavski Agroind dolguje KSD Ajdovščina za komunalne storitve že 119.000 evrov. O 92.000 evrih dolga bo odločilo sodišče. Če družba do 1. februarja ne plača preostalega dolga, mu bo komunala po sklepu občinskega sveta s prvim februarjem prekinila dobavo pitne vode. V Agroindu svarijo, da bi jih to lahko pahnilo celo v stečaj, in predlagajo, da bi s plačilom počakali na novega lastnika.

Vipavski župan Ivan Princes in svetniki so Agroindu dali čas do 1. februarja. Do takrat naj bi že bilo znano, kakšna bo nadaljnja Agroindova usoda in kdo naj bi poravnal dolg do komunalnega podjetja. Foto: STA
Vipavski župan Ivan Princes in svetniki so Agroindu dali čas do 1. februarja. Do takrat naj bi že bilo znano, kakšna bo nadaljnja Agroindova usoda in kdo naj bi poravnal dolg do komunalnega podjetja. Foto: STA

VIPAVA > Agroindov dolg do komunalnega podjetja se povečuje od leta 2012, predvsem na račun omrežnine pri vodarini ter odvajanju in čiščenju odpadnih voda. Po novem pravilniku, ki ga je konec 2011 sprejel občinski svet, je komunalno podjetje Agroindu obračunalo približno 7000 evrov fiksnega stroška na mesec. V Agroindu so takemu izračunu nasprotovali in računov niso več plačevali, javno podjetje pa jih je tožilo. Direktor KSD Ajdovščina Egon Stopar je prepričan, da je bil ključ delitve stroškov korekten, odločitev občine in stališče javnega podjetja pa je na prvi stopnji potrdilo tudi sodišče.

Komunala ne verjame obljubam

Ker se je proizvodnja v mlekarni kot največji porabnici vode v začetku leta 2013 ustavila, pred dobrim letom pa jo je Agroind prodal, je komunalo prosil za dobropis dela zneska. Komunala mu je kasneje mesečno omrežnino znižala na 1500 evrov, a kljub temu računov ni plačeval. Javno podjetje mu je septembra poslalo zadnji opomin pred prekinitvijo dobave pitne vode in obvestilo občino, ki je posredovala. Agroind je po opominu plačal približno 4000 evrov za vodarino in odvajanje odpadnih voda za čas od novembra lani do zdaj, še približno 7000 evrov naj bi plačal do marca. Obvezal se je tudi, da bo redno plačeval tekoče stroške.

Očitno pa se težave nadaljujejo, zato je KSD Ajdovščina občino obvestila, da mu namerava do 7. januarja poslati zadnji opomin in 15. januarja prekiniti dobavo pitne vode, če ne bo plačal dolga, ki še ni v izvršbi. “Agroind se ne drži dogovora in ne verjamemo, da bi se zadeve lahko spremenile. To ima škodljive posledice tudi za naše podjetje,” opozarja direktor KSD.

Vipavski župan Ivan Princes in svetniki so Agroindu dali še dodatnih 15 dni časa, do 1. februarja. V tem času naj bi že bilo znano, kdo bo od slabe banke kupil za 1,9 milijona evrov terjatev do Agroinda in s tem postal njegov novi lastnik. V vodstvu Agroinda so prepričani, da bo ta rešil problem dolga in omrežnin v obojestransko korist.

Občina ne želi pokopati podjetja

Vipavski svetniki v to dvomijo in po izjavah sodeč, gre le za podaljševanje agonije, ki traja že leta, kot se je izrazil podžupan Bogdan Godnič. Čeprav ne verjamejo, da bo dolg poplačan, ne želijo biti “grobarji” največjega podjetja v občini.

Predsednik uprave Agroinda Boris Jež je nad odločitvijo svetnikov presenečen. “Ne razumem občinskih svetnikov, ki s tako neznosno lahkostjo podjetju grozijo z odklopom vode, kar bi pomenilo konec poslovanja družbe in nepopravljivo škodo za prihodnost vinarstva in vinogradništva v dolini. Zakaj niso ukrepali v 'času sedmih let debelih krav', ko je družba začela toniti in bi jo takrat lažje in hitreje reševali?”

Jež dodaja, da družba v zadnjih dveh letih in pol ni prejela niti centa svežega denarja.

“Dolgove v podjetju smo zmanjšali za polovico in s številnimi ukrepi omogočili preživetje te družbe, v dobrobit zaposlenih, kmetov in doline. Zato sem pričakoval podaljšanje roka do konca februarja. Verjamem, da se bodo stvari razrešile. 20.000 evrov dolga ne prerekamo. Poravnati ga želimo postopno, glede na finančne možnosti. Zagotovo ga bomo poravnali ob prihodu novega strateškega partnerja, ki želi razvijati vinarsko in vinogradniško dejavnost.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano