Agroind: plače zamujajo, regres pa bo v bonih

Približno 50 zaposlenih v vipavskem Agroindu je po večmesečnih zamikih nedavno prejelo pol septembrske plače. Regres naj bi dobili v teh dneh v obliki bonov, delodajalec jim dolguje tudi prispevke. V zagati je tudi vipavska zadruga z dvema zaposlenima. Zadnja plača je bila aprilska, regresa še nista videla. V vodstvu Agroinda in zadruge težav ne skrivajo in upajo, da bodo z Ukrajinci čim prej uredili lastništvo in prišli do svežega kapitala.

V vodstvu Agroinda  in zadruge upajo, da bodo z Ukrajinci čim 
prej  uredili lastništvo in prišli do svežega kapitala. Foto: Alenka Tratnik
V vodstvu Agroinda in zadruge upajo, da bodo z Ukrajinci čim prej uredili lastništvo in prišli do svežega kapitala. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > V vodstvu vipavskega Agroinda in v nadzornem svetu družbe se zavedajo, da zavlačevanje družbi ne koristi, saj bi nujno potrebovala konkretno injekcijo svežega kapitala, tega pa pričakujejo prav od ukrajinskega partnerja. Poslovanje Agroinda je namreč še vedno v rdečih številkah, družba se sooča z likvidnostnimi težavami.

Ne stavka ne stečaj nista rešitev

Približno 50 zaposlenih dobiva plače z zamikom, delodajalec jim dolguje letošnji regres, plačanih nimajo niti prispevkov za socialno varnost. Delavci o težavah ne želijo govoriti v javnosti, razmere pa spremljajo v območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Primorska in Notranjska. Sindikalist Bojan Kramar priznava, da je položaj res resen: “Zadeve so se zaostrile lani, letos se take razmere le še nadaljujejo. Zaposleni so izrazito prestrašeni, dodatno negotovost povzročajo nejasni signali ukrajinskega kupca, ki ni izpolnil dogovorov in pričakovanj. Razmere so skrajno resne, vendar stavka ni realnost, saj so računi družbe prazni. Tudi stečaj družbe ne bi bil prava rešitev. Kratkoročno bi sicer rešil agonijo zaposlenih, dolgoročno pa bi škodoval celotni dolini.”

Na Vipavskem so se sicer razširile tudi govorice, da delavci množično vlagajo odpovedi. “To ne drži. Poznam samo tri primere. Med njimi sta dva naša člana, ki smo jima pomagali, da sta uveljavila instrument izredne odpovedi,” dodaja Kramar.

Začasni predsednik uprave Agroinda Boris Bajc dodaja, da so se v zadnjem času za odhod odločili štirje zaposleni. “Smo pa zaposlili štiri mlade sodelavce. Naš največji problem je, da je povprečna starost zaposlenih 51 let. Kolektiv bo treba pomladiti, najbolj podhranjeni smo v vinogradniškem delu. A kaj bomo delali, koga bomo zaposlovali in na kakšen način, bo moral povedati novi lastnik.”

Čeprav je ukrajinska družba Demis Group že pred enim mesecem odkupila terjatve slabe banke do Agroinda, uradno še ni prišlo do prenosa lastniškega deleža med Kmetijsko zadrugo Vipava, ki ima skoraj 95-odstotni delež v družbi, in ukrajinskim partnerjem. Kot smo uspeli izvedeti, naj bi se zatikalo pri formalnostih, ki jih zahteva slovenska zakonodaja.

Plač ni niti v zadrugi

Tudi v upravnem odboru Kmetijske zadruge Vipava, ki jo vodi upravni odbor s predsednikom Alešem Kosovelom na čelu, so zaskrbljeni. “Trenutna situacija je težka. Zadruga je odvisna od Agroinda in če tam zadeve niso urejene, smo tudi mi v težavah. V zadrugi imamo dve zaposleni. Plač trenutno ne izplačujemo. Zadnja izplačana plača je bila aprilska. Tudi regresa nismo mogli izplačati. Načrtovali smo, da bo šel postopek prodaje terjatev hitreje in bomo z novim partnerjem uredili lastništvo ter nadaljevali pogovore o dokapitalizaciji družbe Agroind. Zadeve so dogovorjene in nihče ne govori o tem, da se razmer ne bi saniralo. Vendar se je vse skupaj zavleklo,” pojasnjuje Kosovel. Zadruga je poravnala obveznosti do bank, kmetje pa še čakajo na tri obroke lanskega in dva obroka starejših letnikov grozdja. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano