Agroind ni v stečaju, delavci šokirani

Višje sodišče je razveljavilo stečaj nad Agroindom Vipava. Sodniki v Ljubljani so odločili, da so novogoriški kolegi zmotno presojali. Zaposleni, ki so po več mesecih brez plač vložili predlog za stečaj, so v šoku. Nihče jim ne zna povedati, ali naj jutri sploh pridejo v službo in kdo bo njihov šef. “To je konec Agroinda, konec te zgodbe,” je bil danes pesimističen Andrej Furlan.

Delavci se sprašujejo, kaj bodo našli, ko danes pridejo v 
službo ... Foto: Leo Caharija
Delavci se sprašujejo, kaj bodo našli, ko danes pridejo v službo ... Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Ogorčenje, žalost in predvsem črnogledost so danes zvečer prevevali zaposlene v Agroindu, ki niso mogli verjeti, da jih je doletel še en dodaten zaplet. In to ravno v trenutku, ko je stečajni upravitelj Andrej Perdan urejal odnose z dobavitelji in ostalimi upniki ter sklepal dogovore, ki bi omogočili, da bi klet od kemtov odkupila letošnjo letino grozdja.

“Smo zadnji mesec zaman delali?”

“To je konec Agroinda, konec te zgodbe. Zgleda, da nam kljub vsem naporom in požrtvovalnosti ni usojeno, da bi firma preživela,” je razmišljal eden od zaposlenih in nekdanji predsednik sveta delavcev Andrej Furlan.

Zaposleni, ki jih je stečajni upravitelj skladno s sklepom sodišča za dokončanje nujnih poslov zaposlil za določen čas, so novico izvedeli na strani Ajpesa, zato danes še niso vedeli, ali naj danes pridejo v službo in kaj bodo naredili zaposleni, ki so na zavodu za zaposlovanje. “Vse je nejasno. Ne vemo, kaj ta odločitev pomeni za nekdanje sodelavce, ki so na zavodu. Ali lahko ostanejo brez nadomestila iz jamstvenega sklada? Kaj bo z našimi plačami? Ali smo zadnji mesec zaman delali in bomo zdaj še peti mesec brez plač? Firma je v stečaju dobro poslovala in na računu se je nabralo kar nekaj denarja. Kaj bo z njim, ko se vrnejo Ukrajinci? Dokazali so, da jim ni mar za vinogradništvo in za našo firmo. Ne vem, komu bi to lahko bila voda na mlin. Zaposlenim ne, prav tako tudi ne vinogradnikom. Kaj bo z letino?” se sprašuje Furlan.

Stečajni upravitelj, dodaja, si je z lokalno skupnostjo prizadeval čim prej najti najemnika in kupca za firmo: “Dogovarjali smo se, kako kmetom zagotoviti odkup grozdja. Vsi smo želeli, da bi sodišče čimprej razsodilo in bi postal stečaj pravnomočen, zdaj pa to.”

Pokopala jih je miloščina

Tudi odločitev ljubljanskih sodnikov seveda ni še dokončna. Novogoriško sodišče bo moralo o predlogu za stečaj, ki so ga zaposleni vložili konec marca letos, ponovno odločati.

Ironično je, da je delavce “pokopala” minimalna plača, ki so jo dobili decembra 2016. Dohodek, ki je bil le uborna miloščina v primerjavi s tem, kar jim je delodajalec dolgoval. Zakon o insolvečnih postopkih namreč določa, da gre podjetje v stečaj, če dva meseca ali več zamuja z izplačilom dohodkov do višine minimalne plače ali plačilom prispevkov. Ker je ukrajinski lastnik zaposlenim dal del decembrske plače in zanjo 7. marca plačal tudi prispevke, pogoj ni izpolnjen.

Odločali bodo znova

Zaposleni so sicer za stečaj navajali tudi druge razloge. Denimo, da je podjetje dolgoročno plačilno nesposobno, ker dolgovi presegajo vrednost premoženja. Ter da izguba tekočega leta presega polovico kapitala. “Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je zgoraj povzete navedbe delavcev sodišče prve stopnje povzelo v obrazložitvi izpodbijanega sklepa, do njih pa se ni opredelilo,” so zapisali višji sodniki in prvostopenjske kolege pozvali, naj to storijo. Naj torej presodijo, ali so navedbe o prezadolženosti utemeljene in nato znova odločajo o uvedbi stečajnega postopka.

Lahko se torej zgodi, da bo novogoriško sodišče vnovič oklicalo stečaj Agroinda, le da iz drugih razlogov. A zaplet lahko kar hitro izniči ali vsaj zaustavi krhko in počasno okrevanje Agroinda. Trgatev pa je takorekoč pred vrati.

ALENKA TRATNIK

VESNA HUMAR


Najbolj brano