Agroind bo čakal Ukrajince brez Ježa

Borisa Ježa ni več na čelu vipavskega Agroinda. Nadzorni svet družbe se je odločil, da v sklepni fazi vstopanja novega lastnika, ukrajinske trgovske družbe, zaščiti kapital in v Agroindu uvede enotirni sistem vodenja. Družbo, ki se sicer bori z likvidnostnimi težavami, zdaj vodi predsednik nadzornega sveta in direktor vipavske kmetijske zadruge Boris Bajc.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

VIPAVA > “Sprememb nismo želeli obešati na veliki zvon, ker sodimo, da gre za običajni ukrep za zaščito kapitala v trenutkih, ko vstopa v lastniško strukturo nov lastnik. Gre za avtonomno odločitev nadzornega sveta, ki pa smo jo sprejeli v dogovoru z bodočim novim lastnikom. Družba normalno deluje, zaradi naše odločitve ni prišlo do nobenih pretresov,” pojasnjuje dokaj skrivnostno dogajanje zadnjih dni v Vipavi direktor Kmetijske zadruge Vipava in predsednik nadzornega sveta Agroinda ter začasni prvi mož družbe Boris Bajc.

Po njegovih besedah je nadzorni svet z Borisom Ježem, ki je vodenje Agroinda prevzel junija 2012, sklenil sporazumno prekinitev pogodbe. Jež za zdaj še ostaja v družbi, za komentar pa včeraj ni bil dosegljiv.

V pričakovanju novega večinskega lastnika

Bajc pravi, da je nadzorni svet vodenje družbe prevzel za največ tri mesece. “Pričakujemo, da bo novi lastnik v tem času vzpostavil vse operativne procese in dal nadaljnja navodila, tudi glede upravljanja družbe.”

V tem trenutku gre sicer še vedno zgolj za pričakovane oziroma hipotetične scenarije. Postopek prodaje terjatev slabe banke do Agroinda namreč formalno še ni zaključen. Ime kupca tako še vedno ostaja varovan podatek. Šlo pa naj bi za ukrajinsko trgovsko družbo, ki ima v svojem programu kmetijske proizvode, vipavska vina pa naj bi prodajala tudi na ukrajinsko in nemško tržišče. Formalnosti naj bi bile zaključene do konca meseca, seveda če bo kupec slabi banki poravnal kupnino. Izklicna cena za terjatve je znašala 1,9 milijona evrov.

“Ocenjujemo, da bo kupnina poravnana do 25. junija. Glede na dosedanje pogovore in na denar, ki so ga že vložili v Agroind, ostajamo optimisti,” ob tem dodaja predsednik nadzornega sveta in direktor vipavske zadruge, ki je skoraj 94-odstotna lastnica Agroinda. Ko bo kupnina plačana, bo zadruga lastniški delež v celoti prenesla na kupca, torej v ukrajinske roke.

Prvi odzivi na Vipavskem so različni, a Bajc pojasnjuje: “Splošno mnenje kmetov, ki gledajo bolj dolgoročno, je, da mora kmet v prvi vrsti skrbeti za surovino, ne za lastnino. Drugačno gledanje v preteklosti nas je pripeljalo v velike težave.”

Ukrajinci nakazali prvi obrok za lanski letnik

Ker se je zaupanje kmetov zaradi težav z izplačili v zadnjih letih močno omajalo, se ob skorajšnjem prihodu novega lastnika vipavske kleti med njimi porajajo številne bojazni. A Bajc ocenjuje, da se stvari postavljajo v prave tirnice: “Kupec se je v pogodbi obvezal k dolgoročnemu sodelovanju izključno z našo zadrugo. Njegova želja je, da že letos odkupi vsaj 350 vagonov grozdja. Resen namen je pokazal z nakazilom prvega obroka letnika 2014. Trenutno že oblikujemo ceno za letnik 2015. Ta bo višja od lanske in več kot 45 centov za kilogram, koliko, pa bo znano že v prihodnjih dneh. Pričakujem, da bo zadruga pogodbe s kmeti začela podpisovati še ta mesec.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano