Adrenalinski počitek na robu skale

Kanin se ponaša z zanimivo novostjo. Na nadmorski višini 2200 metrov ob planinskem domu Petra Skalarja stoji sodobno oblikovan bivak, ki bo planincem nudil ne le zasilno prenočišče, pač pa tudi spektakularen razgled s pogledom na Triglav, dolino Soče in Jadransko morje.

Z eno tretjino površine je bivak s temelji pričvrščen na 
skalo. Foto: Janez Martinčič
Z eno tretjino površine je bivak s temelji pričvrščen na skalo. Foto: Janez Martinčič

KANIN > O novosti, ki bo dočakala uradno otvoritev v decembru, so te dni pisali tudi na spletni strani najbolj znanega popotniškega vodnika Lonely Planet. Bivak, ki s prednjim delom štrli čez rob skale, so zasnovali v ljubljanskem arhitekturnem biroju OFIC v sodelovanju z inženirji iz biroja CBD, upravlja pa ga (in ga ima v lasti) Planinsko društvo Bovec.

“Za postavitev bivaka na Kaninu smo se odločili, ker planinska koča nima zimske sobe. To zasilno prenočišče bo na voljo, ko bo koča zaprta,” je pojasnil predsednik Planinskega društva Bovec Robert Rot. Približno 16 kvadratnih metrov velik bivak, ki je bil sprva namenjen neki drugi lokaciji v Triglavskem narodnem parku, je po Rotovih besedah vreden med 70.000 in 80.000 evri. Za njegovo izdelavo so uporabili les, steklo in aluminij. Z eno tretjino površine je preko temeljev pričvrščen na skalo, zaradi močnega vetra, ki pogosto piha na vrhu Kanina, so ga še dodatno pričvrstili na teren z jeklenicami.

Projekt, ki so ga začeli uresničevati že avgusta lani, so pred kratkim uspešno pripeljali do konca s pomočjo Planinske zveze Slovenije, Jamarske zveze Slovenije in Slovenske vojske, ki je pomagala s helikoptrskimi prevozi.

V bivaku, ki, kot poudarja Rot, ni namenjen turističnim obiskom, je prostora za devet planincev, v njem so trije nivoji za počitek. Edina dekoracija v kabini je rogovje. Portal lonelyplanet.com opisuje tudi spektakularen razgled iz bivaka, ki ponuja pogled na Triglav, dolino Soče in Jadransko morje. Zapisali so še, da je Kanin nad Bovcem poznan tudi po tem, da vse leto ponuja avanturistične športe.

ID,


Najbolj brano