80 francoskih županov na Goriškem spoznavalo lokalno samoupravo

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je v mestni hiši danes sprejel skupino 80 županov francoskih občin iz pokrajine Burgundija. Francoske goste zlasti zanima ureditev lokalne samouprave v Sloveniji ter povezovanje občin v združenja, saj so v njihovi pokrajini tik pred ustanovitvijo prvega združenja, ki bi občine povezalo med seboj.

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon Foto: Mitja Marussig
Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > V nagovoru županom je Arčon predstavil organiziranost lokalne samouprave v Sloveniji s poudarkom na nalogah občin ter mestnih občin. Posebej jim je predstavil financiranje občin v Sloveniji ter težave, ki nastajajo tako pri delitvi nalog na različne nivoje lokalne samouprave kot tudi pri enakopravnem financiranju občin, saj se občine po številu prebivalcev in obsegu zelo razlikujejo med seboj. Dotaknil se je tudi pomena usklajenega razvoja mesta in podeželja, so sporočili iz novogoriške občine.

Arčon je izpostavil odločitev države, da mestnim občinam nameni sredstva v skupni vsoti preko 100 milijonov evrov za razvoj mestnih območij v okviru trajnostnih urbanih strategij.

Francoskim kolegom je novogoriški župan predstavil čezmejno sodelovanje s sosednjo Gorico in skupno načrtovanje projektov v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, predvsem pa pomen povezovanja in kandidiranja za evropska sredstva.

Novogoriški župan se je dotaknil tudi turizma na Goriškem, v okviru katerega jim je predstavil Novo Gorico kot mesto na stičišču treh vinorodnih okolišev. Sprejem se je zaključil v sproščenem klepetu o zadnjem francoskem kralju Karlu X, ki je pokopan v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici. Arčon je županom povedal, da Burboni ostajajo trdna vez med Slovenijo in Francijo.

Pred sprejemom v Novi Gorici so si župani ogledali Vipavsko dolino s postankom v Vipavskem Križu in centralno čistilno napravo Nova Gorica, popoldne pa so obiskali še Goriška Brda. Ker župani prihajajo iz vinorodne pokrajine, je turistični del obiska namenjen spoznavanju naših vinorodnih okolišev.

Glede na to, da župane spremljajo tudi predstavniki gospodarske in trgovinske zbornice ter pokrajine Burgundija, je obisk tudi priložnost za navezavo stikov in odpiranje novih priložnosti na gospodarskem področju, so še poudarili na Mestni občini Nova Gorica.

STA


Najbolj brano