750 opozoril, a niti ene kazni

Tudi v občini Renče-Vogrsko so se medobčinski redarji in inšpektorji lani ukvarjali v prvi vrsti z vozniki. Med skoraj tisoč zadevami, ki so jih obravnavali, je bilo namreč 850 opozoril zaradi kršitev prometnih pravil, zlasti o parkiranju.

Mirujoči promet  redarje zaposluje povsod, tudi v Renčah in 
okolici. Foto: Arhiv Pn
Mirujoči promet redarje zaposluje povsod, tudi v Renčah in okolici. Foto: Arhiv Pn

BUKOVICA > Medobčinska uprava štirih občin je lani v Renčah, Bukovici, Volčji Dragi, na Vogrskem in v okolici obravnavala 967 zadev, pa naj je šlo zgolj za opozorila ali pa inšpekcijske postopke. Tako kot v ostalih treh občinah (Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Vipava), kjer deluje, se je ukvarjala zlasti s prometom oziroma parkiranjem. Redarji so namreč izrekli 850 opozoril voznikom, od tega 750 zaradi nepravilnega parkiranja, a nobene kazni. Med drugim so imeli poostren nadzor na trgu v Renčah in pri šoli.

Druga vrsta kršitev, zaradi katerih je uprava lani najpogosteje ukrepala v omenjeni občini, in sicer 60-krat, je raba javnih površin brez soglasja, zlasti varovanega pasu občinskih cest. Gre recimo za primere, ko so ljudje v ta pas ali ob njem postavili gradbeni oder za dela na hišah, morda ograjo, zasadili živo mejo, si uredili priključek na prometnico, a se prej niso prišli na občino. “Ugotavljamo, da ljudje niso ustrezno seznanjeni z obveznostmi pridobivanja soglasij in dovoljenj za posege v ta varovalni pas,” pravijo v medobčinski upravi, ki je predsinočnjim svoje delo predstavila svetnikom Občine Renče-Vogrsko.

Pri nadzoru spoštovanja številnih drugih predpisov, ki se med drugim tičejo od zaraščanja površin ob cestah preko ravnanja z odpadki ali odsluženimi vozili in kurjenja na odprtem do plakatirana in vzdrževanje občinskih cest, pa so redarji in inšpektor ukrepali malokrat. Pri tem pa na primer ugotavljajo, da se razmere z zaraščanjem in z ravnanjem z zapuščenimi avti v letu dni niso dosti spremenile, da je nepravilnega oranja njiv ob prometnicah manj, da vzdrževalci občinskih cest naloge opravljajo dobro in ažurno, da “še vedno veliko občanov ne ločuje odpadkov.”

V medobčinski upravi so ponovno, kot že nekajkrat, izrazili željo, da bi zaposlili še četrtega redarja, zlasti zaradi več dela, ki ga je prinesla priključitev Vipavcev k temu projektu. “Občinam predlagamo, da premislijo in se odločijo o tem,” so v upravi, ki je leta 2013 porabila dobrih 217.000, lani pa skoraj 190.000 evrov.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano