500 madžarskih turistov bo spoznavalo dediščino Soške fronte

V Novo Gorico je danes z vlakom pripotovalo 500 madžarskih turistov, ki želijo spoznati dediščino prve svetovne vojne na soškem bojišču. Spremlja jih delegacija visokih madžarskih predstavnikov, med njimi veleposlanik, konzul in ataše, je povedala vodja TIC Nova Gorica Dejana Baša.

V 14 vagonih je vlak pripeljal   v Novo Gorico več kot 500 
madžarskih turistov. Foto: Mitja Marussig
V 14 vagonih je vlak pripeljal v Novo Gorico več kot 500 madžarskih turistov. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Namen potovanja je zaznamovanje 100. obletnice prve svetovne vojne, v kateri je sodelovalo 3,5 milijona madžarskih vojakov, od teh jih je več kot 660.000 izgubilo življenje na Soški fronti.

Turiste je na Goriško pripeljala Madžarska turistična agencija MAV Nosztalgia Kft, ki je za pripravo programa navezala stike s Turistično zvezo TIC Nova Gorica. Ob prihodu vlaka jih je v imenu Mestne občine Nova Gorica sprejela podžupanija Ana Zavrtanik Ugrin in jim zaželela dobrodošlico.

Madžarski turisti bodo večinoma nastanjeni na Goriškem. V naslednjih dveh dneh bodo z avtobusi obiskali območje Doberdoba in Posočje, zato pri programu obiska sodeluje tudi Fundacija Poti miru iz Kobarida. Novogoriški TIC pa za obiskovalce pripravil promocijski material.

Pred vrnitvijo domov bodo v četrtek ob spomeniku v Štanjelu pripravili osrednjo komemoracijo. Udeležili se je bodo tudi predstavniki občin Budimpešta, Debrecen, Szekesfehervar in drugih krajev, iz katerih je bilo največ madžarskih vojakov, ki so padli na Soški fronti. Prisotni bodo tudi predstavniki madžarskega ministrstva za obrambo in madžarskega veleposlaništva v Sloveniji.

Doberdob in Soča sta še vedno prisotna v spominu številnih Madžarov, ki so potomci in sorodniki madžarskih vojakov v prvi svetovni vojni. V Slovenijo so prišli tudi madžarski zgodovinarji, ki se še posebej ukvarjajo z zgodovino prve svetovne vojne, ter številni profesorji in študentje, zmagovalci tekmovanja s področja prve svetovne vojne.

Predstavniki madžarske turistične agencije že napovedujejo podobno potovanje za prihodnje leto.

STA


Najbolj brano