20 evrov ni pesek v oči

Osrednji govornik prvomajskega shoda na Hlevišah, predsednik SD Dejan Židan, je zbranim orisal težavnost vladnih pogajanj za bolj socialno naravnan nacionalni razvojni program. Rezultati, čeprav za mnoge neznatni, so po njegovem uspeh za SD in ljudi, ki so jim namenjeni.

 Na tradicionalnem hleviškem shodu je ob pomenu dela 
beseda tekla predvsem o vrednotah.

 Foto: Saša Dragoš
Na tradicionalnem hleviškem shodu je ob pomenu dela beseda tekla predvsem o vrednotah.  Foto: Saša Dragoš

HLEVIŠE > Prvomajski shod ob planinski koči, 24. po vrsti v organizaciji SD, so poleg rdečih nageljnov zaznamovali dežniki. A moče se ljudje niso ustrašili in z njimi sta se na hrib peš povzpela tudi poslanca SD - evropska Tanja Fajon in domači Matjaž Nemec.

Glavni govornik - Dejan Židan - je na shod prišel pod vtisom dopoldanskega obiska Partizanske bolnice Franja. Zato se je najprej zavzel za spoštovanje vrednot, ki jih ta simbolizira in partizanskega gibanja nasploh. Bivši poslanec Samo Bevk pa je obljubil, da bo ob skorajšnjem slavju 70. obletnice konca druge svetovne vojne obnovil prizadevanja za vpis Franje na seznam svetovne dediščine pri Unesco.

Nemec in Fajonova sta zbranim zagotovila, da sta si kot mlada poslanca za eno pomembnejših nalog zadala vračanje vrednot - tudi partizanskega gibanja, zlasti medčloveške solidarnosti, v vsakdan.

Židan se je posvetil težavnosti nastajanja minuli teden sprejetih nacionalnega razvojnega in stabilnostnega programa v vladi. “Prvi različici sta bili vse, samo ne ljudem prijazni. Končna različica ne govori več samo o finančnih potezah, ampak tudi o ljudeh. Zato je pomembno, da je SD v vladi. Vsega nismo uspeli uveljaviti, smo pa uspeli sprostiti socialne transfere,” je poudaril Židan.

“Mnogi menijo, da je dvig minimalnih socialnih pomoči s 269 na 289 evrov pesek v oči, a verjemite, da 20 evrov prejemnikom veliko pomeni”, je bil prepričan, da je to skupaj z vrnitvijo državnih štipendij in višjih otroških dodatkov največ, kar so lahko dosegli. Sočasno pa prvi korak v normalizacijo socialne države, v kateri je ob 800.00 zaposlenih nujno misliti na 118.000 brezposelnih.

SD


Najbolj brano