Od ponve na sončne celice do žvečilkožerja

Ponev na sončne celice, pametni smetnjak, grafoprojektor, žvečilkožer, igre iz odpadnih materialov, roboti, ki pomagajo lajšati vročinski val, zakaj imajo kamni luknje, inovativne rešitve za pomoč babicam in dedkom. To je le nekaj zanimivih izzivov, s katerimi so se učenci iz severne Primorske ukvarjali na festivalu Labirint.

Lana Marc in Neža Velikonja Krašan s pametnim smetnjakom Foto: Alenka Tratnik
Lana Marc in Neža Velikonja Krašan s pametnim smetnjakom Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Po večmesečnem delu je 150 učencev iz 17 osnovnih šol in njihovih podružnic v soboto na zaključni prireditvi festivala Labirint - laboratorija inovatorjev, raziskovalcev in tehnikov predstavilo svoje rezultate. Snovalci festivala, Center Cobik, Zavod za šolstvo, Zavod Rdeči apolon in novogoriška e-hiša so s petnajsto izvedbo srečanja, ki spodbuja raziskovalno žilico in inovativnost med mladimi, zadeli v polno. Festival, ki ni tekmovalnega značaja, je ponudil pet vsebinskih sklopov, raziskovalne naloge, inovativne ideje, praktične rešitve, sklop Dobro je vedeti in robotiko. “Učencem smo pustili proste roke pri izbiri teme, tako da je res lahko vsak našel kaj zase. Dokazali so, da jim ustvarjalne žilice ne manjka. Presenetili so s svojimi sposobnostmi in odličnimi rešitvami. Mogoče jih včasih malo zmanjka pri dokončanju nalog, a upamo, da bomo s takimi srečanji mlade spodbudili k vztrajnosti,” je poudarila koordinatorka festivala in gostiteljica, ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena Kodele Krašna.

Po besedah dr. Matjaža Peterke iz Centra Cobik danes v družbi manjka inovativnosti. “Zato je še bolj pomembno, da mladi razvijate svoje ideje, samo tako bomo uspeli kot družba,” je spodbudil udeležence in jih povabil na obisk Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo.

Med udeleženci, ki so si za izstopajoče naloge prislužili priznanje zlati lab, sta bili tudi šestošolki Lana Marc in Neža Velikonja Krašan iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Izdelali sta pametni smetnjak za boljše ločevanje odpadkov, ki zapiska, če se v njem znajde odpadek, ki bi sodil v drug zabojnik. Pozornost so si prislužili tudi drugi izdelki, zato bo letošnji nabor najboljših regijskih nalog za državno tekmovanje obsežen.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano