0b 5. maju na svoji zemlji

Z nocojšnjo postavitvijo mlaja in prižigom kresa se v Ajdovščini začenja praznični konec tedna, ki bo letos v znamenju 70. obletnice ustanovitve Narodne vlade Slovenije. Vrhunec praznovanja bo v soboto, s celodnevno kulturno in družabno ponudbo ter osrednjo slovesnostjo, ki so jo poimenovali Na svoji zemlji. Slavnostni nagovor bo imel predsednik vlade Miro Cerar.

Ajdovci niso ničesar prepustili naključju: če bo v soboto dež, 
bo  praznovanje pod velikim šotorom.  Foto: Alenka Tratnik
Ajdovci niso ničesar prepustili naključju: če bo v soboto dež, bo praznovanje pod velikim šotorom.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > 5. maja bo minilo natanko 70 let od velikega zborovanja v Ajdovščini, na katerem so v tedanji Bratinovi dvorani ustanovili Narodno vlado Slovenije, prvo slovensko vlado po drugi vojni. Ustanovitev vlade v že osvobojeni Ajdovščini je za primorsko prebivalstvo pomenila močno simbolno priznanje pripadnosti slovenskemu narodu.

Vrhunec praznovanja jubileja bo to soboto, 2. maja, na različnih lokacijah v središču mesta. Dogajanje se bo začelo ob 9. uri, z nastopom folklorne skupine Društva Most in lutkovnima predstavama dramske skupine Žar, dopoldne bodo zaznamovali še nastopi dramske skupine Zarja Društva upokojencev Ajdovščina in plesne skupine Ajda Društva Most ter ženskega pevskega zbora Večernica.

Ob 13. uri bo nastopila garda Slovenske vojske, ob 14. uri pa bo osrednja slovesnost, ki jo je režiser in scenarist prireditve Peter Avbar naslovil Na svoji zemlji. Zbrane bo nagovoril župan Tadej Beočanin, slavnostni govornik bo predsednik vlade Miro Cerar, praznik bo orisal pisatelj Saša Vuga, v programu bodo sodelovali Policijski orkester, MPZ Srečko Kosovel, KUD Javorov Hudič, Kvartet NOVA, glasbenika Nejc Franca in Erik Gregorič ter učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Praznični oder bodo okrasile članice Arhitekturnega društva Forum. Ob 18. uri bo nastopil Drago Mislej Mef in NOB. Na ogled bodo priložnostne razstave, vrata bodo odprle tudi kulturne ustanove v mestu, na ogled bo projekcija fotografij in domoljubnih dokumentarcev, Ajdovci bodo poskrbeli tudi za bogato sejemsko ponudbo domačih pridelkov, izdelkov in priložnostnih spominkov. Če bo vreme lepo, bo osrednje dogajanje na Lavričevem trgu, v primeru dežja pa pod velikim prireditvenim šotorom v grajskem vrtu.

AT


Najbolj brano