“Vozimo polovico manj gostov kot lani”

V posoških podjetjih so upali, da bodo letos na rafting popeljali tretjino več gostov kot lani, a jim je deževno vreme dodobra prekrižalo načrte. “Vozimo polovico manj gostov kot lani,“ ocenjuje predsednik GIZ raftarjev doline Soče Adis Hrovat. So pa usposobili prvih 25 vodnikov z licenco za kanjoning, tako da domača podjetja spet lahko vodijo skupine na soteskanje v Sušec. Upajo, da bo nov odlok o plovbi izenačil domače in tuje ponudnike raftinga.

Bovška podjetja po Soči peljejo okoli 30.000 gostov na leto     Foto: Neva Blazetič
Bovška podjetja po Soči peljejo okoli 30.000 gostov na leto  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Letošnja sezona raftinga je izjemna. Žal ne v dobrem, temveč v slabem pogledu. Po grobih ocenah je gostov za polovico manj kot lani. “Zaradi debele zimske snežne odeje je Soča visoka, kar pa ni problem, to je lahko tudi prednost. Pretok je zaradi neprestanega deževja zelo nihajoč, vendar se prilagodimo. Problem je deževje. Bližnji Italijani in Slovenci odpovedujejo, upoštevajo vremensko napoved, četudi morda ni natančna. Zvesti ostajajo turisti od daleč, zlasti severnjaki, ki pri nas dopustujejo in so deževnega vremena vajeni,” skupaj s kolegi ugotavlja predsednik GIZ raftarjev doline Soče Adis Hrovat.

Po grobih ocenah v kajakih ali pa organizirano v raftih po Soči letno pluje prek 100.000 ljudi. Polovico jih prepeljejo rafting podjetja, od tega približno 30.000 domača.

Glavna sezona traja le dva meseca, v juliju in avgustu, in če takrat rafti ne vozijo s polno paro, so zaskrbljeni, kako bodo preživeli zimo. Ki bo brez smučišča mrtva, kot je bila minula ...

Zahtevni, toda zanesljivi Izraelci

Direktor najstarejšega rafting podjetja Soča rafting Goran Kavs pa je kar zadovoljen: “Letos naše podjetje praznuje 25-letnico delovanja. Dolga doba kaže, da smo na pravi poti, menim, da smo med največjimi tovrstnimi ponudniki v Sloveniji. Zaposlujemo in redno plačujemo obveznosti. Obrestuje se nam garanje na izraelskem trgu. Ti gostje so sicer zelo zahtevni, so pa zanesljivi in prihajajo tudi izven glavne sezone. Za nas letošnje poletje ne bo slabo. Vem pa, da pri konkurenčnih firmah zaradi deževnega poletja niso zadovoljni.” Kot pravi, je rafting zelo podvržen vremenskim razmeram: “Družine z otroci se v slabem vremenu na Sočo ne odpravijo.“ Veliko je zanimanje tudi za adrenalinski park z zip line v dolini Učje. Od te ponudbe si v prihod- nje obeta dober prihodek.

Glede novega odloka o plovbi, ki ga bodo trije sveti posoških občin na skupni seji sprejemali septembra, pa upa, da bo izenačil domače in tuje ponudnike: “Dokler ne bomo uveljavili enakih pravil za vse, bom skeptičen. Vsi rafti, ki gredo na vodo, morajo biti registrirani in vsi vodniki z vodniško licenco in licenco reševanja iz voda. Čas bo pokazal, ali smo naredili korak naprej. Dovolj je stihijskega razvoja v tej dejavnosti.“ Hrovat pa upa, da bo nadzor veljal za vse, za domača in tuja podjetja: “Sicer bo tudi ta odlok zgolj še ena farsa.”

Po lanski prepovedi spet soteskajo

So pa Bovčani z veliko garanja in prepričevanja uspeli pridobiti vsa dovoljenja za izobraževanje vodnikov soteskanja. “Usposobili smo prvih 25 vodnikov, tako da domače športne agencije ponovno lahko vodijo skupine v Sušec, v katerega se odpravlja 95 odstotkov vseh, ki si želijo tega izziva. Dejavnost je še okrnjena, ker potrebujemo več vodnikov,” pojasnjuje avtor izobraževalnega programa Kavs. Vsi predavatelji imajo univerzitetno izobrazbo. Kanjoning zveza ima dovoljenje za usposabljanje 50 vodnikov na leto. Jeseni razpisujejo še en tečaj, ki bo trajal 187 ur, od tega je sto ur usposabljanja za reševanje iz divjih voda. Tisti, ki imajo ta tečaj že narejen, ga ne ponavljajo. Vodniki pridobijo profesionalno mednarodno licenco ICO PRO. Vse delajo v skladu z zahtevami in pravilniki za to dejavnost.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano