Vodarino naj bi le uvedli

Proračunu občine Cerkno v višini 5,4 milijona evrov so odbori na večkratnih obravnavah iskali možnosti dodatnih zakonitih prihodkov. Če bodo dobili denar za energetsko sanacijo, bo največ šlo za šolo, občina pa bo končno uvedla tudi vodarino na podeželju.

Župan Jurij Kavčič. Foto: Saša Dragoš
Župan Jurij Kavčič. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V proračun občine s 5,4 milijona evrov prihodkov in 200.000 evrov več odhodkov je negotov priliv kohezijskih evrov za energetsko sanacijo osnovne šole. Pripravili pa naj bi uvedbo plačevanja vodarine v vsej občini. Z njo bi proračun dopolnili s prvim od več zakonitih virov, ki jih je občina doslej puščala vnemar zaradi podpovprečnih plač občanov.

Visoko doplačilo za vrtce ostaja

Kot je pojasnil župan Jurij Kavčič, so nizke plače (povprečna neto plača znaša 870, v Sloveniji pa 1018 evrov), razlog, da Cerkno ohranja najvišjo subvencijo oskrbnin v vrtcih v državi. S 600.000 evri tem in oskrbninam namenja skoraj 11 odstotkov proračuna.

Če bodo dobili denar za energetsko sanacijo, naj bi letos največ dobila šola. K milijon evrov vredni naložbi si občina iz EU obeta 65-odstotno sofinanciranje. Miran Ciglič (Neodvisna lista) se je vprašal, ali ne bi bilo smiselno vztrajati pri tožbi zaradi neuspeha na prvem razpisu, ki ga je objavilo šolsko ministrstvo. Ta je namreč predvideval stoodstotno financiranje, na razpisu pa je občina izpolnjevala vse pogoje. Kavčič je poudaril, da o tožbi z negotovim izidom ne razmišlja.

Lani spornemu sofinanciranju varstva 60 odstotkov vozačev in dodatnim dejavnostim šole proračun namenja 37.000 evrov. “Občina in šola bosta za programe sklenila pogodbo, denar pa bo šola dobila na na podlagi poročila z ustreznimi dokazili o izvajanju,” je bil predsednik odbora Domen Uršič (Lista mladih) zadovoljen, da so rešili problem.

Obenem je izpostavil tudi dobro delo skupine za pripravo letnega programa v kulturi. Med prioritete sodi tudi podpora pihalnemu orkestru (15.000 evrov), ki je ostal brez sponzorja.

Gospodarstvu le 2,5 odstotka proračuna

Manj zadovoljna je bila predsednica odbora za javne finance Petra Borovinšek (SMC), ker gospodarstvu, podjetništvu in kmetijstvu namenjajo le 2,5 odstotka denarja: “Gre za panoge, ki so ključne za razvoj občine. Zato bo odbor pripravil svoj razvojni pogled nanje.” Odbor preverja še možnost dodatnih zakonitih virov. Vodarina, ki naj bi jo občina le uvedla na podeželju, bo proračun okrepila v bodoče. Znesek za sanacijo načetih vodovodov (160.000 evrov) so podvojili že v tem proračunu. S 30 odstotki več denarja za projekte bo laže zadihala tudi LTO Laufar.

Obilje pripomb je podala Marta Deisinger v imenu Neodvisne liste. Predlagala je varčevanje pri svetniških sejninah, pogumnejšo stanovanjsko politiko z novogradnjo, ohranitev letnega čiščenja Cerknega do morebitnega oblikovanja zavetišča za zapuščene živali ... Skrb, ki je zanje na voljo izven občine, proračun letno stane 3.500 evrov. Lista proračuna ni podprla. Ostali svetniki so, kljub pripombam zaradi skromnega sofinanciranja KS in odsotnost najnujnejših komunalnih naložb, glasovali zanj.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano