“Svetloba me tukaj pomiri”

Učenci Osnovne šole Kozara Nova Gorica so v teh dneh odkrivali učinke povsem nove sobe za razvijanje zaznav, v kateri mrgoli edinstvene opreme in pripomočkov, namenjenih stimuliranju vseh področij čutil. “Lučk, ki se vrtijo po stropu, se kar ne morem nagledati,” je dejal 18-letni Jernej.

Učenci se bodo v sobi za razvijanje zaznav sproščali in stimulirali vsako področje čutil. Foto: Ana Cukijati
Učenci se bodo v sobi za razvijanje zaznav sproščali in stimulirali vsako področje čutil. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA >Gugalnica za boljše ravnotežje, vodni stolp za sproščanje vida in zaznavo različnih barv, igrače vseh oblik za boljši otip, zvočna postelja za zaznavo tresljajev, vodna postelja za sproščanje in odpravo čustvenih težav, taktilne podlage za boljši korak, posebne luči za vidne zaznave je le nekaj pripomočkov, s katerimi so na Osnovni šoli Kozara Nova Gorica opremili eno izmed učilnic in jo preuredili v sobo za razvijanje zaznav. “Najbolj sta zanimiva vodni stolp z ribicami ter mehka in velika vodna postelja,” je bila navdušena šestošolka Urška, 25-letni Andrej pa je dodal: “V tej sobi je najboljša svetloba, ker me pomiri.”

Brez donacije ne bi šlo

“Delo v sobi za razvijanje zaznav vpliva na bio-psiho-socialni razvoj otrok predvsem v zgodnji dobi. Stimulira vsako področje čutil in s tem odpravlja vedenjske in čustvene težave ter motnje v duševnem razvoju. Otroci se tu naučijo pravilno dojemati čutne dražljaje in reakcije nanje,” je povedal ravnatelj šole Edvard Vrabič, ki bo s sodelavkami danes multisenzorno sobo predstavil staršem učencev in tako napovedal spremembe v prihodnjem šolskem letu.

“Oktobra se bo nekaj naših pedagogov udeležilo dvostopenjskega izobraževanja, ki ga prireja Združenje za senzorno integracijo, in nato začelo nove metode uporabljati tudi v praksi,” je pojasnil. Specialna in rehabilitacijska pedagoginja Tatjana Lavrenčič bo v prihodnjem šolskem letu med drugim izvajala krožek senzorne integracije. Do nove pridobitve, ki je edina tovrstna na severnem Primorskem, jim je z donacijo prek razpisa pomagala švicarska fundacija Thoolen Foundation Vaduz. “Brez donacije bi bila oprema takšne sobe za razvijanje zaznav nemogoča. Društvo Oko pa nam je doniralo sredstva za izobraževanje kadra,” je še dejal ravnatelj.

Razvijali bodo metodiko dela s psi

Na Osnovni šoli Kozara že dve leti vodijo tudi inovacijski projekt Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Tačke pomagačke - s psom do večje motivacije v vzgojno-izobraževalnem delu. Redne tedenske terapije članic goriške enote slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke se bodo v prihodnjem šolskem letu preselile tudi v multisenzorno sobo. “Bomo namreč prva šola v Sloveniji, ki bo razvijala metodiko dela z vključevanjem terapije s psi v tovrstno opremljenih sobah,” je poudarila Sanja Bekrić, specialna in rehabilitacijska pedagoginja, ki je obenem tudi strokovna delavka za terapijo s psi. “V novi sobi mi je najlepše s psičko Gaio, ki mi pomaga pri težkih matematičnih računih,” pa je svoje misli ob novi “učilnici” na šoli strnila 12-letna Hana. ANA CUKIJATI


Najbolj brano