Nič nam ni bilo podarjeno

Na zborovanju za mir ob mednarodnem dnevu miru na Cerju, se je tudi letos zbralo več sto ljudi. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Spominski park na Cerju naj bi do maja 2016 pridobil status 
javnega spomenika državnega pomena. Foto: STA
Spominski park na Cerju naj bi do maja 2016 pridobil status javnega spomenika državnega pomena. Foto: STA

CERJE >Cerje je spominska točka, ki nas opominja, da se zavemo prostora in časa, v katerem se je kalil slovenski narod. Slovencem v zgodovini ni bilo nič podarjeno. Temelje lastne državnosti smo vzpostavljali v krvavih časih vojn. In vse so nam bile vsiljene. Zato se zavedamo, kako dragocena vrednota je mir, kako pomemben simbol je pomnik na Cerju, ki nagovarja k miru, sožitju in prijateljstvu,” je na prireditvi, ki jo je organizirala Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami Slovenije, poudaril Bervar.

“Na isti zemlji, kjer je pred stotimi leti tekla kri, se danes srečujejo ljudje različnih narodnosti, tukaj se tkejo nova poznanstva, nova prijateljstva. Tukaj je nastal evropski park miru in sožitja z osrednjim objektom, pomnikom braniteljem slovenske zemlje. In prav slovesnosti, kakršna je današnja, ki z vsebino pričuje za mir, morajo postati na tem kraju stalnica,” je povedal župan Mauricij Humar.

Udeležence prireditve, ki se je začela s prihodom praporščakov in nastopom Orkestra slovenske policije, je v imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije pozdravil še Savin Jogan, predsednik društva Tigr Primorske, nato pa so nastopili mladi. Z recitacijami so se predstavili dijaki gimnazije Nova Gorica, učenci OŠ Miren in Klub mladih Tigr. Zapel je Gianni Rijavec, prireditev pa je slovesno zaključila Vokalna skupina Chorus '97 s himno Vstajenje Primorske. Veterani so organizirali tudi pohod med Novo vasjo, Opatjim selom in Cerjem.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano