“Še ena zima bi podrla vse”

Poznavalci brez zadržka ocenjujejo, da so žičniške naprave na Kaninu skoraj povsem uničene. Če bi se kdorkoli lotil popravila, bi moral vse pregledati, vijak za vijakom, sklop za sklopom. Ker so stebri razmajani in zviti, predstavljajo potencialno nevarnost za planince, ki po markirani planinski poti hodijo pod njimi.

Spodnja postaja štirisedežnice Prevala je povsem uničena
Spodnja postaja štirisedežnice Prevala je povsem uničena 

KANIN > “Ko na Kaninu piha zgolj sapa in ne pravi veter, vse škripa in se maje. Grozljivo je. Še ena zima z veliko snega bi vse spravila na tla,” ocenjuje Uroš Sovdat, ki je dolga leta delal v ATC Kanin in do obisti pozna žičniške naprave. Ogledal si je ves sistem in po njegovem bi bilo s popravilom veliko več dela, kot če bi vse na novo postavili.

Kot pravi, je steber pod restavracijo Prestreljenik tako poškodovan, da bi ga močan sunek vetra lahko podrl. “To pa je že zelo zaskrbljujoče, ker je pod njim speljana markirana planinska pot proti Prestreljeniku,” opozarja.

Že na oko vidne poškodbe so hude, nihče pa ne ve, kaj se dejansko skriva v stebrih gondolske žičnice in sedežnic. “Zadevo bi bilo treba pregledati vijak za vijakom, zvar za zvarom. Za natančen pregled enega stebra bi po moji oceni ekipa potrebovala najmanj dva dneva,” ocenjuje Sovdat.

Obračalno kolo in steber na spodnji postaji štirisedežnice Prevala sta uničena. V restavraciji Prestreljenik zamaka, inštalacija je delno uničena, šipe so popokane. “Če bi se razbile in bi skozi potegnil kaninski orkanski veter, bi vse uničilo,” pravi Sovdat.

Ker je B postaja lahko dostopna in ni zaklenjena, so si ljudje postregli s tistim, kar je bilo uporabno in so lahko odnesli. Pogrešajo akumulatorje, varovalke ... Postaja A pa je zaklenjena, gondole so v njej varno spravljene.

Ker so si potencialni kupci iz Rusije naprave natančno ogledali, so samo zmajevali nad izklicno ceno 1,9 milijona evrov za tisti del naprav in premičnin, ki so v stečajni masi ATC Kanin. Prva dražba sredi julija se je zaključila pri ceni 1,1 milijona evrov, kar je še vedno veliko. Koliko so se zbližali z Hypo Leasingom, ki je lastnik gondolske žičnice, je neznanka. Jesenska ponovna dražba bo razkrila, kako naprej. Potencialni kupci iz Rusije vztrajajo v upanju, da se bodo dogovorili za vsaj približno realno ceno.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano