“Primorci vedno na pravi strani”

Spominska slovesnost v Ravnici nad Novo Gorico je pomenila poklon borcem in žrtvam vseh treh vojn. Brez Primorcev današnje države Slovenije ne bi bilo, je poudaril slavnostni govornik Karl Erjavec.

“Smrt fašizmu, svoboda narodu,” je sklenil svoj nagovor Karl 
Erjavec. Foto: Davorin Koron
“Smrt fašizmu, svoboda narodu,” je sklenil svoj nagovor Karl Erjavec. Foto: Davorin Koron

RAVNICA > Slovesnost v spomin na tri vojne, ki so jih doživljali borci in domačini na Goriškem, se je v soboto začela s srečanjem vrh Škabrijela. Osrednja slovesnost je bila v Ravnici, pripravili pa so jo tamkajšnja krajevna skupnost, Območno združenje borcev za vrednote NOB, Območno združenje Veteran, Društvo Sever, Območno društvo slovenskih častnikov, Društvo soška fronta in društvo Tigr. Na prizorišču so bili tudi njihovi praporščaki.

Goste je pozdravil predsednik sveta KS Aleš Dugulin, slavnostni govornik pa je bil podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec. “Brez Primorcev današnje države Slovenije ne bi bilo, vedno so se znali postaviti na pravo stran,” je dejal. Ob tem je spomnil na branitelje slovenske zahodne meje iz vse Slovenije na Škabrijelu, delež Primorcev v boju proti fašizmu in nacizmu, na pripadnike TIGR, ki so zelo zgodaj spoznali zlo fašizma, in na tiste, ki so prispevali svoj delež v osamosvojitveni vojni. Svoj nagovor je sklenil s pozdravom “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”

Na slovesnosti, ki se je udeležil tudi nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, so v kulturnem programu sodelovali domači pevci, pevke in harmonikarja. Pred tem je na Škabrijelu dogodke izpred sto let opisal predsednik Društva soška fronta Tadej Munih, o sporočilu Škabrijela danes vsemu svetu pa nekdanji poslanec, redni obiskovalec hriba, Ivo Hvalica. V toplem srečanju v Ravnici zaznava, kot je dejal, primer sprave, kakršne drugod v Sloveniji ne zmorejo. Pohodniki so postali tudi ob spomeniku na Slemenu, ter ob spomeniku NOB in osamosvojitveni vojni v Ravnici.DK


Najbolj brano