“Prebroditi moramo to leto”

Letošnji proračun Občine Kobarid je v primerjavi z lanskim nižji za milijon evrov. Toda to ne pomeni, da bo za obveznosti in naložbe dramatično manj denarja. Na 4,2 milijona se je skrčil predvsem zato, ker ni več velikih naložb, kot so bile gradnja vrtca ter energetska sanacija šole in telovadnice, za kar so dobili denar EU.

V nekdanji šoli   v Livku bodo  med drugim uredili tudi prostor za medgeneracijska srečanja z izvirnimi programi.  Foto: Neva Blazetič
V nekdanji šoli v Livku bodo med drugim uredili tudi prostor za medgeneracijska srečanja z izvirnimi programi.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Opaznejših naložb letos ne bo, razen načrtovane prenove nekdanje šole na Livku in nakup gasilskega vozila. “Prebroditi moramo to leto, prihodnje leto nam bo lažje, ker nam bo država v tem času povrnila denar za velike nalože v preteklosti. Zadolženi smo zgolj za 300.000 evrov, in to za naložbo v zdravstveno postajo in kanalizacijo Idrsko. Smo med manj zadolženimi občinami,” pojasnjuje župan Robert Kavčič.

Glava jih boli zaradi 400.000 evrov

Glava pa jih boli zaradi izpada 400.000 evrov. “Znižala se je glavarina, država na račun 21. in 23. člena za sofinanciranje lokalne infrastrukture skoraj ne da več denarja. Lani smo iz tega naslova dobili 300.000 evrov nepovratnega denarja, letos zgolj 28.000 evrov. Tudi koncesijska dajatev igralnice Aurora se je znižala na 170.000 evrov. V najboljših časih njihovega poslovanja smo iz tega naslova dobili skoraj pol milijona evrov,” nižje prihodke pojasnjuje Kavčič.

“Zadolženi smo zgolj za 300.000 evrov, in to za naložbo v zdravstveno postajo in kanalizacijo Idrsko. Smo med manj zadolženimi občinami.”

Kot pravi, proračuna ni delal sam s podporo občinske uprave, temveč je sestavil kolegij vseh strank. “Zato v prvem branju tudi ni bilo bistvenih pripomb. Imamo, kolikor imamo. Glede izdatkov smo se posvetovali z vsemi proračunskimi porabniki in skupaj z njimi našli rezerve,” je zadovoljen s sodelovanjem.

Kljub vsemu bodo naložbam namenili milijon evrov. Največ oziroma četrtino denarja bodo porabili za komunalno infrastrukturo in vodovode. Ni pa pričakovati večjih preplastitev cest, samo krpali jih bodo.

Nekdanja šola v Livku z mnogimi vsebinami

Bo pa letos novo podobo dobila ukinjena šola v Livku. “Ta načrt smo podedovali iz prejšnjega mandata. V pritličju bomo uredili prostore za čajno kuhinjo, prostor za razstave z info točko ter prostor za športne dejavnosti. V prvem pa načrtujemo sobo za medgeneracijsko druženje in e-točko. V drugem nadstropju bomo uredili pisarno za potrebe društev in prostor za arhiviranje dokumentacije. Stavbo bomo tudi toplotno izolirali in zraven uredili otroško igrišče,” našteva Kavčič.

To bo za Livek velika pridobitev, saj v preteklosti v ta del občine niso veliko vlagali. Livčani sicer nestrpno čakajo na posodobitev celotne infrastrukture s cesto, komunalnim, električnim in telefonskim omrežjem. Letos bodo uredili tudi večnamenski objekt v Drežniških Ravnah, kjer bo dovolj prostora za društva in info točko. V njem so sicer načrtovali obrat za predelavo ovčjega mesa, ki pa se zaradi nekaterih zapletov seli v Drežnico.

S pomočjo denarja iz Norveškega sklada bodo v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom asfaltirali parkirišče pri vasi Krn, ki je vstopna točka v narodni park, tamkajšnje planine in predvsem za vzpone proti Krnu.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano