“Poslanske skupine ne bom zrušila”

Po prestopu poslanca Petra Vilfana iz poslanske skupine ZaAB v skupino Desusa so se v javnosti pojavila ugibanja, ali namerava podoben korak storiti tudi primorska poslanka Mirjam Bon Klanjšček. Sama zagotavlja, da ne bo povzročila razpada poslanske skupine.

Mirjam Bon 
Klanjšček: “Ne bom 
prva naslednja, ki bi 
izstopila iz poslanske 
skupine in s tem 
povzročila njen 
razpad.” Foto: STA
Mirjam Bon Klanjšček: “Ne bom prva naslednja, ki bi izstopila iz poslanske skupine in s tem povzročila njen razpad.” Foto: STA

NOVA GORICA, LJUBLJANA > “Jaz gotovo ne bom tista, ki bi z izstopom zrušila poslansko skupino,” je po odhodu Petra Vilfana sredi julija iz poslanske skupine Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) med poslance Desusa za PN povedala primorska poslanka Mirjam Bon Klanjšček. Zagotovila nam je, da pri tem ostaja, nadaljevanje zgodbe pa da bo znano po tem, ko se bodo trije poslanci ZaAB usedli in se dogovorili, kako naprej.

Peter Vilfan je iz ZaAB izstopil po sporni in nerodni kandidaturi predsednice stranke za evropsko komisarko. Tako je bil njegov odhod tudi iz poslanske skupine pričakovan. Predsednik Desusa Karl Erjavec se je okrepitve svoje poslanske skupine odkrito veselil in napovedal vročo politično jesen, pri čemer je bilo razumeti, da pričakuje nove prihode v njihove vrste.

Pred kratkim so se v javnosti porodila ugibanja, da bo po poti Petra Vilfana krenila tudi poslanka Mirjam Bon Klanjšček. “Nobenih pogovorov o tem ni bilo, kvečjemu je od kolegov v Desusu padla kakšna opazka, da bi jim bila glede na svoj položaj in leta dobrodošla. Tudi v naši stranki o takšnih možnostih nismo govorili. Pričakujem, da se bomo v kratkem sestali. Kaj se bo iz tega razvilo, ne morem predvideti, zato ostajam pri tistem, kar sem že povedala. Ne bom prva naslednja, ki bi izstopila iz poslanske skupine in s tem povzročila njen razpad. Ne želim niti tega, da bi strokovni delavci v poslanski skupini ostali brez dela,” nam je povedala poslanka iz Kromberka. Poslanska skupina mora šteti najmanj tri člane (ob Mirjam Bon Klanjšček sta to še Alenka Bratušek in Jani Möderndorfer). Naslednji odhod bi torej pomenil za ZaAB njeno ukinitev in selitev preostalih dveh poslancev med nepovezane. Mirjam Bon Klanjšček na naslednjih volitvah ne namerava več kandidirati, saj, kot pravi, po duši ni političarka.

Najmanjša parlamentarna stranka je tako in tudi drugače v nezavidljivem položaju. V anketah javnega mnenja jo komajda omenjajo. Alenka Bratušek je pred časom za jesen napovedala programski kongres, na katerem naj bi iz naslova stranke črtali njeno ime.

DK


Najbolj brano