“Oddelek mora ostati v Stari Gori”

Čeprav je inšpekcija določila, da je treba zaradi azbesta zdravju nevarne paviljone oddelka za invalidno mladino v Stari Gori prenoviti do konca maja letos, se to ne bo zgodilo. Na ministrstvu za zdravje naj bi večletne težave odpravili enkrat za vselej in zgradili nov oddelek. V igri so štiri različice, tudi ta, da bi ga selili v Šempeter. V društvu za pomoč osebam s posebnimi potrebami so odločno proti: nove objekte naj zgradijo v Stari Gori.

Paviljoni v Stari Gori so neustrezni in  zaradi azbesta zdravju škodljivi. Na ministrstvu se odločajo, ali zgraditi nove in kje. Društvo pa poudarja: oddelka se ne sme seliti.  Foto: Nace Novak
Paviljoni v Stari Gori so neustrezni in zaradi azbesta zdravju škodljivi. Na ministrstvu se odločajo, ali zgraditi nove in kje. Društvo pa poudarja: oddelka se ne sme seliti.  Foto: Nace Novak

STARA GORA > Ko sta lani delovna in zdravstvena inšpekcija preverjali, ali so paviljoni oddelka za invalidno mladino v Stari Gori ustrezni, je bila ugotovitev delovne inšpekcije nedvoumna: objekti niso ustrezni, treba jih je sanirati, predvsem zaradi azbestnih vlaken v zunanjem ovoju kritine paviljonov, ki ogrožajo zdravje. Anomalije je treba odpraviti do konca maja 2015. Zdravstvena inšpekcija pa zahteva ureditev higienskih razmere. Ker pa se že leta vrstijo opozorila o dotrajanih paviljonih, so se odgovorni odločili, da le zamenjava azbestnega ovoja paviljonov ni smiselna in da je treba težave odpraviti celovito. Poleg temeljite obnove je zdaj v igri tudi gradnja novega oddelka.

V igri so zdaj štiri lokacije

“Decembra lani smo izdelali elaborat o štirih možnih lokacijah novogradnje, januarja smo jih predstavili ministrstvu za zdravje. Manjše posege izvajamo, ker pa bomo verjetno šli v novogradnjo, smo z večjimi deli sanacije počakali. Odločitev mora biti celostna. To niso bolniki, ki bi lahko bili kjerkoli, to je posebna skupina pacientov,” v.d. direktorice šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak potrjuje, da je treba zelo dobro pretehtati, kaj storiti.

Ministrstvo se bo odločalo med štirimi različicami: po eni bi oddelek zagotovili v novem objektu (omenjalo se je nesojeni socialni center v Vrtojbi), po drugi in tretji bi nove prostore dobili pri šempetrski bolnišnici, pri čemer se omenjata dve lokaciji, po četrti pa bi povsem nov oddelek zgradili na mestu sedanjega v Stari Gori. “Ministrstvo mora dati odgovore, ali se gre v novogradnjo. To moramo vedeti, saj gre za velik poseg, zaradi česar bo treba seliti otroke iz paviljonov. Odločiti se morajo, ali se bo gradilo v več fazah, kje bo oddelek, ali ostaja v Stari Gori,” pravi Fikfakova.

Selitev iz Stare Gore? Ni govora!

V Društvu za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora so prepričani, da mora oddelek ostati tam, kjer je. “Oddelek za invalidno mladino deluje že več kot 50 let. Naravno okolje je v Stari Gori tako za hospitalizirane otroke kot za odrasle paciente na rehabilitaciji neprimerno bolj ustrezno,” poudarja predsednica društva Metka Šibav in našteje, zakaj druge lokacije niso primerne: območje pri bolnišnici je zasičeno z objekti, če bi oddelek selili na rob Vrtojbice, bi bila gradnja bolj zahtevna, saj gre za poplavno območje. Opozarja še, da bi bil v Šempetru oddelek ob stanovanjskih hišah, v bližini železnice, hitre ceste in helioporta, “kar pa ne predstavlja mirnega okolja za take paciente. Tam tudi ne bi bilo ustreznih poti, kamor se občasno lahko pelje otroke v naravo”.

Starše je vznemiril tudi namig, da naj bi otroke iz Stare Gore s 1. junijem selili v šempetrsko bolnišnico. “Ta preselitev je nevarna in bo za otroke usodna. Starši tega ne bomo dovolili,” je odločna podpredsednica društva Boža Valantič. Pokazalo pa se je, da gre za lažen preplah. “To absolutno ne drži. Otrok ne bomo selili, ne vem, od kod staršem te informacije,” zagotavlja v.d. direktorice Nataša Fikfak. Inšpekcija za delo je sicer res določila, da je treba anomalije v Stari Gori odpraviti do 31. maja, a je nato rok podaljšala do konca leta 2019. Inšpekcija ministrstva za zdravje pa ne zahteva zaprtja oddelka, pač pa sanacijo higienskih razmer, ki se izvaja, pojasnjuje Fikfakova.

V društvu se ne strinjajo z ocenami v elaboratu, da bi bila nadomestna gradnja v Stari Gori dražja, to so med drugim tudi utemeljevali na sestanku na ministrstvu. “Paviljon 4 je že urejen za izvajanje dejavnosti in bi bila potrebna le manjša popravila,” poudarja Metka Šibav.

Kot pravi, se društvo že ves čas zavzema za “sinergijo vseh možnih virov - financiranje iz proračuna, amortizacije bolnišnice, iz donacij bolnišnice, ki so se tam namensko zbirala za ta oddelek, sredstva Fundacije Vrabčka upanja, ki že nekaj let namensko zbira sredstva za novogradnjo in izboljšanje razmer za otroke in zaposlene v Stari Gori.”

Ministrstvo še brez odločitve

Šibavova poudarja še, da je leta 2007 pripravljena in z bolnišnico usklajena idejna zasnova za novogradnjo v Stari Gori “odlična osnova za projektiranje, izveden je bil tudi geološki pregled terena, ki omogoča gradnjo. Projekt vsebuje tudi možnost fazne gradnje, da bi ne bilo treba pacientov med gradnjo preseljevati”.

V bolnišnici in društvu zdaj čakajo ministrstvo. “Na ministrstvu za zdravje smo prejeli in preučujemo elaborat bolnišnice o možnih trajnih rešitvah za oddelek invalidne mladine Stara Gora. Preučujemo tudi predloge društva. Oblikovali bomo možne rešitve, na podlagi katerih bomo lahko pristopili k pripravi investicijskega programa,” pravijo na ministrstvu. Kdaj bodo gradili nov oddelek, pa bo odvisno predvsem od tega, kdaj bo na voljo denar. Objekti so ocenjeni na 4,7 do 5,7 milijona evrov, odvisno od tega, kje bi jih gradili oziroma uredili.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano