“Obstoj zagotavlja to, da si korak pred drugimi”

V tolminski družbi Hidria AET so podrobneje predstavili visokotehnološke inovativne rešitve za razvoj in prototipno proizvodnjo sistema za hladen vžig dizelskega motorja s senzorjem tlaka. Ta korporaciji Hidria po letu 2018 zagotavlja najmanj 30-odstotni globalni tržni delež na tem področju.

Ministra Zdravka Počivalška je navdušilo, da  so v korporaciji 
Hidria tudi  strojno linijo za proizvodnjo visokotehnološkega 
izdelka naredili sami. Foto: Leo Caharija
Ministra Zdravka Počivalška je navdušilo, da so v korporaciji Hidria tudi strojno linijo za proizvodnjo visokotehnološkega izdelka naredili sami. Foto: Leo Caharija

TOLMIN > “Gre za največjo globalno prebojno inovacijo Hidrie. Sistem za hladen vžig dizelskega motorja s senzorjem tlaka pomeni do 30 odstotkov manjšo porabo teh motorjev v primerjavi z današnjimi standardi in posledično tudi 30-odstotno zmanjšanje izpustov škodljivih snovi,” je o tako imenovani svečki z integriranim zaznavalom tlaka povedal prvi mož korporacije Hidria Iztok Seljak.

V Hidrii verjamejo, da gre za eno največjih prebojnih visokotehnoloških inovacij v zgodovini samostojne slovenske industrije s poudarkom na tem, da je tržno priznana.

S ključnimi proizvajalci avtomobilov imajo namreč že sklenjene pogodbe za vgradnjo po letu 2018. Posel je vreden več kot 110 milijonov evrov. V tem trenutku to pomeni tretjino svetovnih potreb.

Razmišljajo za osem let naprej

Naložba v ta projekt znaša 25 milijonov evrov, kar je največja posamična investicija Hidrie v razvoj. Seljak je opozoril tudi na zgledno sodelovanje z vlado v okviru razvojnih centrov, v tem primeru z razvojnim centrom SiEVA, konzorcijem devetih podjetij s področja avtomobilske industrije, ki je v projekt vložil 5,6 milijona evrov, pa tudi z Evropsko unijo, ki je po njegovem mnenju prepoznala pomen te rešitve za konkurenčnost Evrope na globalni sceni.

“S tem smo pokriti za obdobje 2017 do 2023. Obstoj po letu 2023 nam zagotavlja samo to, da bomo vedno korak pred drugimi, kar pomeni, da že delamo na rešitvi naslednje generacije,” je še pojasnil Seljak.

“Projekt je izrednega pomena za Hidrio, Hidrio AET in za tolminsko okolje. Danes samo na Tolminskem pri tem projektu sodeluje 23 strokovnjakov. Izpostaviti je treba tudi sodelovanje s številnimi dobavitelji. Marsikateri od njih prihaja iz tega okolja. S takšnim vrhunskim izdelkom z visoko dodano vrednostjo lahko potrdim dolgoročen obstoj družbe na tej lokaciji,” je povedal Rudi Kragelj, direktor razvoja in prodaje v družbi Hidria AET, ki danes v Tolminu zaposluje 300 ljudi.

Po zaslugi nove svečke, ki jo bodo proizvajali v Tolminu, naj bi do leta 2020 podvojili prodajo in jo povzdignili na več kot 60 milijonov evrov.

Minister: “To je fascinantno”

“To, kar sem danes videl, je fascinantno, saj gre za visokotehnološki izdelek, ki je plod domačega znanja, še bolj pomembno pa se mi zdi, da so tudi strojne linije za proizvodno tega izdelka naredili sami,” je po ogledu proizvodnje v družbi Hidria AET povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na sedežu družbe se je udeležil tudi gospodarskega foruma z naslovom Inovativnost in kreativnost - razvojna priložnost gospodarstva v okviru XX. srečanja gospodarstvenikov Primorske.

NACE NOVAK


Najbolj brano