“Ne računajte na denar države za pomnik na Cerju”

V Občini Miren-Kostanjevica si že dolgo prizadevajo, da bi pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju na svoja ramena prevzela država. To pa se ne bo uresničilo tako kmalu, če se sploh kdaj bo. Na ministrstvu za kulturo namreč razlagajo, da javnih spomenikov, tudi spomenikov državnega pomena, država ne vzdržuje, financira in upravlja. Cerje pa med drugim ni niti v vladni proceduri za pridobitev statusa državnega pomena.

Pomnik je zgrajen, doreči morajo le  še vsebino,  za občino pa je že   breme. Kulturno ministrstvo je zatrdilo: tudi če bi bil spomenik državnega pomena, ga ne bi financirala država. Foto: Alenka Ožbot
Pomnik je zgrajen, doreči morajo le še vsebino, za občino pa je že breme. Kulturno ministrstvo je zatrdilo: tudi če bi bil spomenik državnega pomena, ga ne bi financirala država. Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju predstavlja za Občino Miren-Kostanjevica preveliko breme. Po mnenju župana Mauricija Humarja bi ga država morala prevzeti in financirati, ker z okolico presega lokalni in regijski pomen. Podobno je zatrjeval že njegov predhodnik Zlatko Martin Marušič.

Temeljni kamen za obeležje so postavili že leta 2002, v vseh teh letih pa ministrstvo za kulturo ni podpisalo nobenega dokumenta, ki bi državo zavezoval k vzdrževanju tega objekta in k financiranju njegovega delovanja.

“To je bila napaka, že ko se je postavljalo temeljni kamen bi moralo biti jasno, kdo bo zanj skrbel. Zdaj moramo doseči, da ima status državnega spomenika oziroma parka,” poudarja Mauricij Humar. V kratkem nameravajo sestaviti delovno skupino, ki bo pripravila vsebino oziroma program, s katerim bodo poskušali državo prepričati, naj pomnik prevzame na svoja pleča.

“ V državne programe lahko pridemo le z vsebino, ne z objektom, saj je novogradnja. Upamo, da bo na podlagi vsebine pomnik z okolico oziroma Park Cerje v dveh letih pridobil status državnega pomena,” se nadeja župan, ki poudarja, da občina ni sposobna organizacijsko, finančno in niti strokovno voditi takega območja, kot je Park Cerje s pomnikom.

Kdor predlaga, mora zagotoviti denar

Mnenje občine ne zagotavlja statusa spomenika. Občina mora najprej dati pobudo za vpis javnega spomenika v register dediščine, kakor so to naredili za druge objekte dediščine, tudi spomenike na območju te občine. Občina ali župan kot posameznik lahko da pobudo za pripravo predloga za razglasitev za spomenik lokalnega pomena in to sprejmejo na občinski seji. Vpis v register in razglasitev lahko občina s pomočjo strokovnjakov izpelje v letu dni ali hitreje,” razlagajo na direktoratu za kulturno dediščino, ki deluje v okviru ministrstva za kulturo.

Če se izkaže, da gre za javni spomenik z izjemnim pomenom, lahko Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pripravi predlog za razglasitev spomenika državnega pomena. Posreduje ga Komisiji za zgodovinsko dediščino ZVKDS, ki ga zavrne ali sprejme. Potrjen predlog pošljejo na ministrstvo za kulturo, kjer pripravijo osnutek odloka. “Če je predlog utemeljen in nima finančnih posledic, ga sprejme vlada. V primeru finančnih posledic mora predlagatelj zagotoviti vire financiranja sam ali v dogovoru,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Za javne spomenike ne skrbi država

Običajno za spomenik državnega pomena razglašajo objekte, ki so svojo zgodovinsko vlogo in pomen dokazali v preteklih desetletjih. “Do sedaj ni bilo primera, da bi razglasili javni spomenik star pet let ali manj. Najhitreje je bil razglašen spomenik z območjem v Teharjah (otvoritev 2006, razglasitev 2014), ki pa stoji na avtentični lokaciji taborišča in grobov iz leta 1945,” pristavljajo na direktoratu za kulturno dediščino, ob tem pa poudarjajo, da država ne prevzema vzdrževanja, financiranja in upravljanja javnih spomenikov, tudi spomenikov državnega pomena ne. “Pobudniki in lastniki niso razčistili niti vsebine, kaj naj bi bilo v zgrajeni trdnjavi - stolpu. Zato novega 'muzeja' ni mogoče vključiti v muzejsko mrežo,” so jasni na ministrstvu za kulturo.

Medtem pomnik na Cerju z urejenimi kolesarskimi in pešpotmi v okolici privablja veliko obiskovalcev, od katerih občina nima veliko. Mogoče je čas, da Park Cerje začne nekdo tržiti in ga ne predstavljati kot breme, ampak kot priložnost.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano