“Ne bomo trpeli, da prelaz zapre že 30 centimetrov snega”

Trentarjem in Bovčanom je po desetletjih nepluženja prelaza Vršič in s tem izhoda iz doline dovolj vseh izgovorov o predragem vzdrževanju ceste. Nekdo jih “prenaša okoli”. Letos snega na prelazu skoraj ni, pa je kljub temu zaprt. Na gorenjski strani se po vršiški cesti podijo motorne sani, turisti pa ne morejo v Trento.

 Zaradi zgolj 40 centimetrov snega so trentarsko dolino odrezali od sveta
Zaradi zgolj 40 centimetrov snega so trentarsko dolino odrezali od sveta  

BOVEC, TRENTA > Trentarji in Bovčani pišejo na ministrstvo za infrastrukturo pisma s pritožbami in vprašanji, kdaj bodo splužili prelaz Vršič s samo 40 centimetri snega. Odgovora ni. Medtem ko Trentarji nimajo izhoda v svet in k njim ne morejo priti turisti, na gorenjski strani po vršiški cesti po steptanem snegu zganjajo vragolije z motornimi sanmi. Pred leti je bila cesta zaprta tudi zato, ker so si tam omislili sankaško progo.

“O tem, da je cesta zaprta, sploh ne jadikujemo in ne govorimo več. Hočemo, da jo odprejo, če je na njej zgolj 30 centimetrov snega. Odgovorni delujejo nespodobno in nedopustno. Tega ne bomo več prenašali,” so odločeni Trentarji in vodstvo bovške občine.

Cesto plužiti vso zimo

“Pri tej cesti je treba narediti samo eno stvar, treba jo je prekategorizirati. Kdo je odločil, da spada v šesto kategorijo, kar pomeni, da je pozimi ne vzdržujejo. Če bi zapadlo pet metrov snega z nevarnostjo plazov, bi razumeli. Pri 30 centimetrih pa ne,” je kritičen vodja Doma Trenta Marko Pretner, ki skupaj s predsednikom KS Trenta Soča Sergijem Vončino opozarja, da so v dolini Trente tudi davkoplačevalci, ki terjajo normalno povezavo s svetom.

Stereotip majski Vršič

V Trenti opozarjajo tudi na to, da se je skozi dolga leta v zvezi s prelazom Vršič uveljavil problematičen stereotip. “Vsi mislijo, da je prelaz prehoden samo od maja do jeseni. Ni res. Vremenske razmere se spreminjajo. Lahko je prehoden celo leto. Pa ga kar zaprejo, ker menijo, da Trentarji nismo vredni tistih nekaj stotov soli, kolikor jih je treba posuti po vršiški cesti prek zime, “ je kritičen Vončina.

65 družin s turističnimi posteljami

“Trenta ni več nerazvita dolina, v njej se 65 družin ukvarja s turizmom. Ponujajo okoli 400 turističnih postelj. Kdo ima pravico, da jih odreže od sveta,” se priduša direktor LTO Bovec Janko Humar. Kot pravi, je zaprtje prelaza Vršič nerazumno v kontekstu delovanja vseh prelazov v Alpah. “Pregledal sem, koliko prelazov je v Alpah odprtih. Jih je 162, od tega jih je 20 nad 2000 metrov. Vršič je na višini tisoč metrov. Nerazumljivo nam je, kaj se gredo ...”, je kritičen Humar.

Lastnik gostišča Kekčeva domačina v Trenti Mitja Lo Duca nima dlake na jeziku: “Ne more biti tako, da ob vsakem snegu prosjačimo cestarje, naj splužijo. Mi ne bomo prosili nič več. Znamo delati turizem, k nam prihajajo gostje iz vsega sveta. Vse znamo narediti sami, toda cesto pa vendarle potrebujemo. Do nje smo upravičeni kot vsi davkoplačevalci.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano