“Ne” za nove elektrarne v porečju Soče

Po zadnji študiji Svetovnega sklada za naravo (WWF) spada Soča s pritoki med reke, ki jih je treba še posebno zaščititi. Zato poudarjajo, naj se tam ne gradi več hidroelektrarn.

  Po študiji WWF sodi Soča s pritoki med  reke, ki jih je treba še posebej zaščititi Foto: Leo Caharija
Po študiji WWF sodi Soča s pritoki med reke, ki jih je treba še posebej zaščititi Foto: Leo Caharija

POSOČJE > Svetovni sklad za naravo je ta teden v različnih alpskih državah predstavil novo študijo o stanju rečnih sistemov v Alpah. Po raziskavi ima le še ena od desetih rek ohranjene naravne ekološke lastnosti, ki zagotavljajo pitno vodo, hrano, rekreacijo in naravno zaščito pred poplavami. Vodja evropskega alpskega rečnega programa pri skladu Christoph Litschauer pa ugotavlja, da je neokrnjenih le še 6500 kilometrov rek.

Toda prav na nekaterih najbolj ohranjenih porečjih, med katerimi je tudi soško, so predvideni novi hidroenergetski objekti, Litschauer pa meni, da bi morale alpske države neokrnjene reke zaščititi in tam prepovedati zidavo novih hidroelektrarn. In študija je med rečne sisteme, ki bi jih bilo treba najbolj varovati, uvrstila tudi Sočo s pritoki.

V tej luči je nastalo zavezništvo za Sočo, ki združuje različne nevladne organizacije ter interesne skupine in so ga lani predstavili na festivalu soške postrvi v Kobaridu. Skupni cilj je zaščititi zgornji tok smaragdne reke in pritokov, kot je znano, pa je že pred nekaj leti civilna družba podobno reagirala glede ideje o nadaljnji hidroenergetski izrabi voda v tem porečju. Polemike je vzbudil takratni novi energetski zakon, posebej določba, da bi bila možna zajezitve Učje. Nekateri naravovarstveniki pri nas pa so opozorili, da je v Posočju že veliko malih hidroelektrarn, ki skupaj močno vplivajo na vode, proizvajajo pa malo električne energije.

V študiji WWF so obenem izpostavili tudi tiste rečne odseke, ki bi morali imeti prednost v prihodnjih obnovitvenih projektih. To naj bi bil prvi korak na poti proti vzpostavitvi ravnovesja med zaščito okolja in potrebami ljudmi.AS


Najbolj brano