“Ko bo nesreča, bo prepozno”

Ali je črka na papirju več vredna od človeškega življenja, sprašujejo krajani Batuj, ki že od leta 2008 Direkcijo RS za ceste pozivajo, naj zgradi manjkajoči del pločnika ob regionalni cesti proti Selu in sredi vasi ustrezno uredi prehod za pešce. “Takšno stanje je nesprejemljivo,” so ogorčeni.

Krajani Batuj zahtevajo ureditev varnega prehoda za pešce, a direkcija zanje nima posluha  Foto: Alenka Tratnik
Krajani Batuj zahtevajo ureditev varnega prehoda za pešce, a direkcija zanje nima posluha  Foto: Alenka Tratnik

BATUJE > “Ali je črka na papirju več vredna od človeškega življenja? Več kot 20 otrok vsako jutro prečka cesto, ko čakajo šolski avtobus. Zadnjič sem enega zadnji hip potegnil k robu, sicer ne vem, kako bi se končalo. Avto je bil že zelo blizu. Vozniki divjajo, saj ni niti prometnega znaka, ki bi opozarjal na pešce. V Ljubljani tega ne vidijo,” se je na račun Direkcije RS za ceste ob našem obisku hudoval domačin.

170 podpisov pod peticijo

Podobnega mnenja je še 170 sokrajanov, ki so se podpisali pod peticijo za umestitev in gradnjo pločnika ter prehoda za pešce skozi Batuje. Peticija doslej ni obrodila sadov. Zato krajani znova opozarjajo direkcijo, naj jim vendarle prisluhne. Prehod je tu nekoč že bil, pravijo, in dodajajo, da gre za najbolj logično povezavo. Na obeh straneh ceste sta avtobusni postajališči, krajevna skupnost pa namerava ob avtobusni postaji urediti parkirišče za avtomobile, ki jih krajani v starem delu vasi nimajo kje parkirati.

S prehodom ni varno, kaj pa brez njega?

Prehod je bil načrtovan v projektu za obnovo ceste, kasneje pa so ga izločili. V direkciji so domačinom pojasnili, da prehoda na predvidenem mestu ne morejo urediti zaradi nepreglednosti. Prečkanje ceste naj tam ne bi bilo varno. “A zdaj pa je varno? Vas se povečuje, vse več je mladih družin in otrok, ki tu čakajo na šolski avtobus. Saj nismo mi označili avtobusnega postajališča na tem mestu. Po drugi strani se v neposredni bližini razvijajo obrtne in industrijske cone, zato se povečujeta tako osebni kot tovorni promet. Marsikdo pelje hitro, prehitro. Označen prehod je nujen. Stroka pa naj odloči, kako ga bo uredila. Če je treba premakniti avtobusni postajališči, naj ju premakne,” v imenu podpisnikov peticije pravi domačin Ivan Vodopivec in dodaja, da njihove zahteve podpira Občina Ajdovščina, a vse skupaj ne zaleže.

Drsc: bolje nič, kot da ni ustrezno

Za pojasnilo smo prosili tudi Direkcijo RS za ceste. Ta v izčrpnem odgovoru med drugim navaja: “Predlagana lokacija prehoda za pešce skozi Batuje ni prometno varna, saj bi morala biti preglednost na mestu prehoda najmanj 60 metrov, tudi če bi bili izpolnjeni ostali pogoji. V tujini opravljene raziskave opozarjajo, da neustrezno postavljen oziroma neustrezno opremljen prehod za pešce lahko predstavlja še bolj nevarno mesto. Pešcu vzbuja občutek varnosti, posledično je njegovo ravnanje in reagiranje drugačno, kot bi bilo, če ve, da se nahaja na prometni površini, ki ni posebej namenjena peš prehajanju. Zato je s strokovnega vidika, ki upošteva dognanja prometne psihologije, bolje, da teh površin ni, kot da niso ustrezno izvedene in urejene oziroma, da zavajajo uporabnika, saj ne omogočajo varne uporabe.”

Domačini bodo vztrajali

Domačini so direkciji predlagali tudi rešitev za manjkajoči del pločnika, kjer z lastniki zemljišč niso dosegli dogovora za postavitev običajno širokega pločnika. Vodopivec dodaja: “Z občino smo predlagali ožjega. To bi bilo bolje, kot da ga sploh ni. A na direkciji se sklicujejo na predpise in pravijo, da pločnik ne more biti ožji od 90 centimetrov, zato z našim predlogom niso soglašali.”

Kot kaže, direkcija ne namerava uslišati zahtev krajanov. A ti so odločni, da ne bodo popustili in bodo pločnik in prehod za pešce vztrajno še naprej zahtevali. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano