“Idrijo spreminjajo v tempirano bombo”

Vlada je dobila nov poziv k ukrepanju v zvezi z rudnikom živega srebra v Idriji. Poslanec SD Matjaž Nemec je nanjo naslovil odprto pismo, v katerem jo je pozval k "odgovornemu in edino sprejemljivemu dejanju", da v okviru rebalansa proračuna za leto 2015 zagotovi denar za vzdrževanje nezalitega dela rudnika in odpravo posledic rudarske škode.

Poslanec SD Matjaž Nemec Foto: Leo Caharija
Poslanec SD Matjaž Nemec Foto: Leo Caharija

IDRIJA, LJUBLJANA > "Zdi se, da vzdrževanje nezalitega dela rudnika živega srebra postaja vprašanje, ki ga je po mnenju vlade moč rešiti z nekaj kozmetičnimi popravki, nekje v lepši proračunski prihodnosti. Kako si lahko drugače razlagamo dejstvo, da vlade proračunsko postavko iz tega naslova izkoriščajo le še kot prvovrsten bonus, ki ga je moč vsakokrat, ko je treba klestiti proračun, izkoristiti med prvimi?" je v odprtem pismu zapisal Nemec.

Skrajni čas je, da vlada prekine s tovrstno prakso

Ob tem poslanec ugotavlja tudi, kaj je vodilo k temu. "Naivnost, nepoznavanje vsebine ali ignoranca, češ, sanacijo lahko premaknemo nekam v prihodnost, pa Idrijo spreminjajo v tempirano bombo," je posvaril.

Prepričan je, da je skrajni čas, da vlada prekine s tovrstno prakso oziroma "škodljivim in skrajno neodgovornim tolmačenjem prepotrebne sanacije" rudnika ter zagotovi potreben denar. Denar namreč ni namenjen zgolj za še eno od predvidenih sanacij, pač pa je od njega odvisna ogroženost celotnega območja, je izpostavil.

“Z neodgovornim ravnanjem ogrožena tudi kulturna in naravna dediščina Unesca”

"Ogrožena varnost mesta Idrija, njegovih prebivalcev ter njihovega premoženja pa je posledica, zaradi katere si vlada ne sme privoščiti niti najmanjšega manevrskega prostora pri zagotavljanju sredstev. Navsezadnje pa ne gre pozabiti, da je z neodgovornim ravnanjem ogrožena tudi kulturna in naravna dediščina Unesca," je še zapisal poslanec.

K zagotovitvi denarja za rudnik je vlado ta teden že pozval tudi idrijski župan Bojan Sever.

Vlada naj bi z rebalansom iz državnega proračuna umaknila ves denar za vzdrževanje 200 višinskih metrov rovov nepotopljenega dela rudnika živega srebra v Idriji. Zanj je bilo prvotno namenjenih 680.000 evrov.

Ukinitev vzdrževanja nezalitih rovov rudnika živega srebra, ki so skopani pod mestom Idrija, pomeni tudi ustavitev črpanja vode iz jame. Ta bi zato neovirano naraščala, brez črpanja pa se voda v jamskem prostoru dvigne 15 centimetrov na dan. To pomeni, da bi se 200 globinskih metrov do ravni podtalnice voda dvigovala slaba tri leta.

Turistični rudnik Antonijev rov bi bil kmalu potopljen, voda bi že v uvodnih mesecih povzročila za več milijonov evrov škode. Črpanje je nujno tudi za preprečitev ugrezanja Idrije, ki leži nad rudnikom.

STA


Najbolj brano