“Hit bi moral vložiti svoj denar, ne posojila”

Alpski turistični center (ATC) Kanin na novogoriškem sodišču dokazuje, da terjatev družbe Hit v višini skoraj milijon evrov ne obstaja. Hit je namreč v stečajnem postopku prijavil terjatev v omenjeni višini, ATC Kanin pa jo prereka, saj trdi, da je neupravičena.

ATC Kanin prereka Hitove terjatve v stečajnem postopku.
 Foto: Leo Caharija
ATC Kanin prereka Hitove terjatve v stečajnem postopku.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Leta 2007 je novogoriška družba Hit v vlogi družbenika ATC Kaninu namenila 600.000 evrov posojila, ki je bilo nato večkrat podaljšano. Ob stečaju ATC Kanina leta 2013 pa je Hit v stečajnem postopku prijavil terjatve v višini 922.909,15 evrov, saj so k posojilu pripisali tudi obresti. A je stečajna upraviteljica ATC Kanin Nataša Gibičar ob pregledovanju dokumentacije ugotovila, da Hit do te terjatve ni upravičen.

Včeraj so zato na novogoriškem okrožnem sodišču izpeljali prvi poravnalni narok, saj ATC Kanin toži Hit zaradi ugotovitve neobstoja terjatve in ločitvene pravice v višini skoraj milijona evrov. “Ocenjujemo, da je Hit kot družbenik dal posojilo ATC Kaninu v času, ko je bila po našem mnenju družba ATC Kanin že insolventna, ali pa vsaj v težki gospodarski situaciji,” nam je povedal pooblaščenec stečajne upraviteljice Žiga Peternel. “Zakon o gospodarskih družbah pa v 498. členu določa, da družbenik, ki je v času, ko bi morali družbeniki kot dobri gospodarstveniki zagotoviti družbi lastni kapital, namesto tega družbi dal posojilo, ne more proti družbi uveljavljati zahtevka za vračilo posojila v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave. Tako posojilo se v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave šteje za premoženje družbe,” je še dodal.

Na Hitu menijo, da so do terjatve upravičeni, zato so jo tudi prijavili v stečajno maso, zavedajo pa se, da ne bodo deležni celotnega zneska. “Zakaj se je Hit tedaj odločil za posojilo in ne za dokapitalizacijo, je vprašanje, ki bi ga bilo smiselno zastaviti takratni upravi družbe Hit,” je dejal vodja pravne službe na Hitu Miha Uršič. “Hit je posojilo dal družbi ATC Kanin, ki ga bomo sedaj v stečaju terjali nazaj. Ali smo do terjatve upravičeni ali ne, pa naj odloča sodišče,” je sklenil.

V katero smer se bo sedaj zasukal omenjen spor med primorskima družbama ne Miha Uršič ne Žiga Peternel nista napovedala, obravnava pa se bo nadaljevala sredi maja.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano