“Gre za rop občanov”

“Kako pa so omrežje vzdrževali doslej ?” Tudi tako Emil Kovačević iz Nove Gorice izraža svoje ogorčenje nad podražitvijo oskrbe z vodo in odvajanja odplak v mestni občini in v Brdih. Zneski omrežnin so se lahko celo podeseterili, čeprav to pomeni le šest evrov več na mesec, še bolj je udarilo podjetja. Pa lahko kdo, tako kot pred leti, to prekliče, se sprašuje Kovačević?

  Cena za 1000 litrov vode iz  vodovoda na Goriškem ostaja podobna ceni dveh plastenk v 
trgovini, fiksni prispevki za omrežje pa lahko zdaj v Novi Gorici veliko stanejo, tudi tiste, ki 
vodo trošijo “po kozarcih”. Foto: Arhiv Pn
Cena za 1000 litrov vode iz vodovoda na Goriškem ostaja podobna ceni dveh plastenk v trgovini, fiksni prispevki za omrežje pa lahko zdaj v Novi Gorici veliko stanejo, tudi tiste, ki vodo trošijo “po kozarcih”. Foto: Arhiv Pn

NOVA GORICA > Naš sogovornik je doma v stanovanjskem bloku. In kot smo poročali ob uvajanju novih cen na ožjem Goriškem v začetku leta, je z zdaj veljavno uredbo usklajeni sistem, ki so ga pripravili v podjetju Vodovodi in kanalizacija (VIK), za gospodinjstva v blokih predvidel občutno večji skok navzgor kot za hiše. Podjetja pa so lahko še na slabšem.

Udarilo “blokarje”

Novost, za zdaj zgolj za prebivalce Mestne občine Nova Gorica in Brd, sta višji in v nekaterih primerih hkrati drugače določeni dve omrežnini, ki ju ta čas zaračunavajo večini na ožjem Goriškem. Ta fiksna mesečna prispevka za rabo komunalnih omrežij sta odvisna od velikosti (premera) vodomera oziroma priključka posamezne stavbe na vodovod in do marca sta v petih goriških občinah znašala od dveh do 206 evrov na mesec. A zdaj v dveh občinah “veljata” od dveh do 406 evrov za priklop na kanalizacijo in od pet do 1000 evrov za vodovod.

V šempetrski, mirenski in renški občini novih cen (še) niso potrdili. V Šempetru so zahtevali predhodno izdelavo ustreznega elaborata posebej zanje. Se pa po besedah župana Milana Turka zavedajo, da bodo morali uvesti nekatere predpisane spremembe.

Kar je Emilu Kovačeviću “dvignilo pritisk” ob pogledu na račun za marec, pa je preplet dvojega: opisane podražitve in od države na novo predpisanega načina oblikovanja omrežnin za stanovanja v blokih. Doslej so jih določali glede na velikost števca bloka in jih nato razdelili med stanovanja. Za posameznega je to na ožjem Goriškem naneslo od nekaj deset stotinov do nekaj evrov na mesec. Razlike so zlasti ustvarjali velikost blokov in različno veliki skupni vodomeri. Po novem pa se za vsako stanovanje zaračuna enake omrežnine kot za hišo. To bi že moralo veljati povsod.

Podeseterili zneske

Če bi naš sogovornik stanoval v hiši, bi opisano že plačeval dražje, kot je, in bi po novem moral odšteti v najslabšem primeru tri evre na mesec več. Že to ni zanemarljivo povišanje, če se ga izrazi v deležu. A ker je Kovačević v bloku, je za omrežnini dajal 75 stotinov na mesec, poslej pa bo po dobrih sedem evrov. Znesek je podeseterjen, višji za več kot 900 odstotkov!

Ker so omrežnine za velike vodomere veliko dražje, bo novi sistem obračunavanja za stanovanja v blokih za nekatere bolj ugoden, kot bi bil dosedanji.

“Klical sem Vodovode, a so mi povedali, da pravzaprav nimajo nič pri tem, ker je to potrdil mestni svet. Toda ne morem pristajati na tolikšno podražitev,” je razburjen sogovornik. To postavlja v širši kontekst: dražijo se še druge storitve, plače pa realno upadajo. In dvomi v upravičenost poteze VIK: “Če denar potrebujejo za vzdrževanje omrežja, kako pa so ga doslej vzdrževali?” Meni, da se ni utemeljeno sklicevati na izenačevanje stroškov za hiše in stanovanja v blokih, ker že ti ravni bivanja nista enaki, sprašuje se, kaj narediti, da bi nove cene kdo preklical, kot so jih enkrat že. “Gre za rop občanov mestne občine preko podjetja v njihovi lasti, in to ni prvi poizkus,” pribija Kovačević, ki je izračunal, da bo ob 77 evrov več na leto.

Ogorčeni “espeji”

Kot je dejal direktor VIK Miran Lovrič, je podjetje res klicalo nekaj občanov, a ne dosti in na koncu so bili razumevajoči. Več razburjenja pa je zlasti med podjetniki, ki imajo za poslovne prostore velike priključke na vodovod in so jim omrežnine precej narasle tudi v absolutnih zneskih. “Njim pa razložimo, na kakšen način lahko zamenjajo vodomer z manjšim,” pravi Lovrič.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano