“Fortna” pojedina pri tolminski fontani

Značilna jed pastirjev in gozdarjev, frika, je ob koncu tedna zapolnila želodce več sto obiskovalcev prepolnega trga pri fontani v Tolminu. Pri vsaki od desetih stojnic je bila malo drugačna, vse pa so bile slastne.

Frika po naše z oljčnim oljem je za bolj sodobne želodce, ki se 
izogibajo svinjski maščobi. Foto: Neva Blazetič
Frika po naše z oljčnim oljem je za bolj sodobne želodce, ki se izogibajo svinjski maščobi. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na letošnjih rekordnih desetih stojnicah so napekli najmanj sto frik. Osnovni sestavini krompir in sir sta značilni za tolminsko (tminsko) friko. Volarska (walarska) je iz jajc in sira, dodajo tudi malo kisa (jesha), ki je dobrodošel dodatek tudi pri tminski. Obiskovalci so še najbolj pohvalili friko iz ponve Društva podeželskih žena gornjega Posočja. Palbinska frika da te kap, ki jo je pekla druščina iz Poljubinja, je očarala z usklajenostjo okusov. Frika po naše je bila bolj biološko usmerjena z oljčnim oljem, krompir zanjo je brez predaha lupila podžupanja Martina Kenda.

Ker je frika tudi v današnjih časih pogosta jed na domačih krožnikih, pripravo obvladuje tudi mladina, kar so dokazali fantje in dekleta iz Kluba tolminskih študentov. Po obliki drugačna je bila frika društva Dor. Odločili so se za peko majhnih priročnih frikc. Prostovoljne prispevke so zbirali za nakup ure na fontani, kjer je nekoč že bila. Organizator, Turistično društvo Tolmin, ima še veliko zamisli za nadgradnjo praznika, nameravajo ga širše promovirati, tudi celostno podobo potrebuje. Ker gre za degustacijo, naj bi bili koščki majhni, ker noben želodec ne zmore desetih velikih kosov močne (fortne) jedi. NB


Najbolj brano