Dežju navkljub nekaj blaženega

Mlada ekipe cerkljanskega LTO Laufar je s programom razvoja gozdnega selfnessa dobila nagrado Snovalec za letošnjo najbolj inovativno idejo v turizmu in zanjo, ko je bila še v povojih, žela pohvale. Te dni, ko so se skupaj s pobudniki in strokovnjaki sproščali prvi obiskovalci, se je za njihovo dobro voljo še nebo zdelo prenizko.

Sproščanje na senu pred masažo Foto: Polona Kavčič
Sproščanje na senu pred masažo Foto: Polona Kavčič

CERKNO > Lilo je kot iz škafa, ko se je skupina desetih udeležencev prve preizkušnje selfnessa v gozdu, v povsem sveže postavljeni leseni koči sredi gozda usedla h okusnemu veganskemu obroku in strnjevanju vtisov. Mirno, zadovoljno in z zvrhano mero pohval za pobudnike, strokovne sodelavce, so bili enotni v prepričanju: “Gozdni selfness ima prihodnost!”

Uskladitev s samim seboj

”Gozdni selfness je bliss living,” je sklenila Kamala, skupaj s Kata Rino, inovativna lastnica družbe Fullblissliving, ki s svojo kreativno vegetarijansko in vegansko kulinariko (in tiskanimi deli) usmerja v boljše življenje. Makedonka, ki po vsega devetih letih bivanja v Ljubljani niti z drobcem naglasa ne izdaja, da ni Slovenka, z jeziki nima težav. Če skušamo povedati po domače, je prvo praktično izvedbo celovitega posvečanja sebi - fizičnega in duhovnega - v gozdu ocenila kot blaženo življenje.

Če je wellnes že desetletja trendno posvečanje krepitvi fizičnega počutja, selfness - kot celovito usklajevanje s samim seboj, šele prihaja. “Ponudba tovrstnega sproščanja je že zajetna.Tisto, kar nas loči od obstoječih ponudnikov, je, da smo zaznali trend in ga kot prvi postavili v naravno okolje. V gozd, ki obdaja Cerkno,” je povedal ekonomist in turistični delavec Borut Pirih. Skupaj z menedžerko in zapriseženko naravni alternativni medicini Minco Slakonja in etnologinjo Polono Kavčič je botroval naj turistični ideji leta. K izvedbi so povabili strokovnjake, skupaj trdo poprijeli in navdušili.

Od razstrupljanja z glino do senene kopeli

Različic ureditve gozdnih poti skoraj tri četrtine gozda na Cerkljanskem ponuja neskončno. Za uvodno izvedbo je svoj gozd rade volje odstopil bivši župan Jurij Kavčič.

Skrbno urejena maneža se je izkazala kot nalašč za jutranjo meditacijo in jogijski pozdrav soncu, ki je za potrebnih pet ur razkadilo oblake v čast sprostitve željnim. “Dolgo se že ukvarjam z meditacijo, a še nikoli nisem meditirala v gozdu. Danes prav gotovo nisem zadnjič,” se je nasmehnila Mirna, ki je skupaj z Eriko in Giacomom prišla na sproščanje iz Izole. “Postanki na vseh namenskih točkah so mi bili všeč, a najbolj mi je prijala masaža stopal. Obožujem masažo. Za to so odlično poskrbele sveže smrekove iglice in strokovnjakinja,” je dodala druga Erika, ki ima kot Cerkljanka tovrstni selfness pred domačimi pragom. “Zvočna kopel ob lebdenju v visečih mrežah je bila super. Kar ostala bi in poslušala to neverjetno melodijo gozda,” je dodala mag. Nadiža Pleško. Ker se poklicno ukvarja z zdravim in aktivnim življenjskim slogom, je zagotovila, da bo z veseljem sodelovala z zagnano ekipo pri gozdnem sproščanju.

“Ob omenjenih sprostitvah smo pripravili še obloge iz gline za razstrupljanje telesa. Gline, iz katere so nekoč izdelovali opeko, je obilo kar v gozdu. Seneno kopel z zdravilnimi zelišči smo ob izteku ne preveč zahtevne peturne pohodne poti v namensko izdelanih čebrih namenili sprostitvi nog. Označili smo tudi različna drevesa, od katerih vsako oddaja svojo energijo in si jo je v objemu z njimi mogoče izmenjati. Na koncu pa smo poskrbeli še za presenečenje,” je razložila Polona Kavčič.

“Meni je najbolj všeč presenečenje. Namreč okusen obrok iz naravnih zeli in sestavin,” je zaključil Giacomo, sicer vegetarijanec. Kamala, ki je botrovala okusnemu presenečenju, pa je malo za šalo, še več za res, razložila, kako izboljšati življenje z zdravo hrano. To bo lahko storila še velikokrat, saj so pobudniki polni idej, kako gozdno sproščanje razviti v blagovno znamko. “Potrebujemo le posluh vlagateljev, da ga bomo lahko razvili, kot smo si zamislili,” sta menila Minca in Borut.

Če je bila uvodna izvedba promocijska, bo v prihodnje zanjo potrebno seči nekaj čez sto evrov globoko v žep. Prvi udeleženci so zagotovili, da se splača.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano