Ker se ne uspejo dogovoriti, se v dvorcu ne morejo poročati

Pred vrati je pomlad in z njo sezona poročnih slavij, a parom, ki so se želeli poročiti v dvorcu Lanthieri, gredo lasje pokonci. Poroke tam niso mogoče, saj upravna enota z Univerzo v Novi Gorici še ni podpisala pogodbe. Zaplet je nastal, ker hoče univerza zaračunati uporabo poročne dvorane. Rektor Danilo Zavrtanik trdi, da so za dogovor, a čakajo na upravno enoto. Ker dogovora ni, so pari, ki načrtujejo poroko, ostali z dolgimi nosovi.

Poročna dvorana Lanthierijevega dvorca sameva, pari pa čakajo na dogovor med Univerzo v Novi Gorici, Občino Vipava in Upravno enoto Ajdovščina.  Foto: Leo Caharija
Poročna dvorana Lanthierijevega dvorca sameva, pari pa čakajo na dogovor med Univerzo v Novi Gorici, Občino Vipava in Upravno enoto Ajdovščina.  Foto: Leo Caharija

> VIPAVA > Da je lahko načrtovanje poročnega dne nočna mora, verjetno razmišljajo pari, ki so se nameravali v prvih mesecih letošnjega leta poročiti v dvorcu Zemono ali v mali dvorani Lanthierijevega dvorca v Vipavi. Potem ko je Upravna enota (UE) Ajdovščina z letošnjim letom sklenila, da poročna dvorana na Zemonu ni več uradni prostor za sklepanje zakonskih zvez in morajo pari za civilni obred v dvorcu upravnemu organu plačati 170 evrov pavšala, so za zdaj tudi vrata Lanthierijevega dvorca za poroke zaprta.

V zakupni pogodbi med Občino Vipava in Univerzo v Novi Gorici med drugim piše: “Univerza se nadalje obvezuje, da bo v času trajanja zakupa brezplačno omogočila Občini Vipava in upravnemu organu pristojne upravne enote, zadolženemu za sklepanje zakonske zveze, da po predhodno dogovorjenih terminih, ob primernem času, ko se ne moti izobraževalnega procesa Univerze, v prostoru, ki se med strankama označi kot 'poročna soba', izvaja ustrezne poročne obrede.”

Univerza bi zaračunala

Upravna enota in Univerza v Novi Gorci, ki je najemnica dvorca, namreč še nista podpisali pogodbe. Kot smo izvedeli, se zapleta zaradi uporabnine, ki naj bi jo za najem “poročne dvorane” od upravne enote zahtevala univerza. Načelnica UE Karmen Ražem se nadeja, da bodo zaplet odpravili in o podrobnostih ne želi razpravljati. Vseeno pa jo stališče univerze čudi. “Zakupna pogodba univerzo že od vsega začetka zavezuje, da mora dovoliti brezplačno uporabo poročne sobe. A očitno želi zaobiti ta člen pogodbe. Razmerja morata najprej doreči Občina Vipava in vodstvo univerze. Ko bo znano, kako in kaj, bo tudi popolnoma jasno, ali poroke v Lanthieriju bodo ali ne. Naravnost nevzdržno je, da trenutno ne moremo izpeljati porok, ki so bile najavljene in rezervirane že davno prej, preden je univerza postavila to zahtevo.”

Zemono pomaga, a zadrega je vse večja

Zaplet skuša odpraviti tudi občina. “Zadeva je res nerodna in upam, da se bomo dogovorili. Pogodba jasno govori o brezplačni uporabi, univerza pa je želela obračunati najem poročne dvorane. To ne gre. Drugo pa je strošek čiščenja. A ta ne more biti 400 evrov na dan,” pravi županIvan Princes.

Zadrega postaja vsak dan večja. Na upravni enoti so imeli januarja za civilne poroke že več kot 20 rezervacij, večino za dvorano v Lanthierijevem dvorcu, kjer so lani sklenili 13 zakonskih zvez. Trenutno pa iščejo alternativne rešitve. “V izredno pomoč nam je Tomaž Kavčič, ki je omogočil, da bomo nekaj parov rešili s poroko na Zemonu, za kar sem mu res izjemno hvaležna. Iz Lanthierija smo do danes na Zemono prestavili štiri poroke. Še vedno pa ne vemo, kako bomo rešili preostalih devet parov, ki še nimajo rezervne lokacije,” pravi Ražmova.

Kot dodaja, za poroko na Zemonu trenutno parom ne zaračunajo takse v višini 170 evrov, a sklepa o uradnih prostorih vsaj za letos ne bodo spreminjali. “Prostor na Zemonu dejansko ne izpolnjuje vseh pogojev za uradni prostor, ker je glede na določbe pravilnika premajhen, problem je dostopnost za gibalno ovirane osebe, prostor tudi ni na voljo vsako soboto najmanj pet ur. Uporaba bi bila sicer možna marsikatero soboto več, kot je trenutno, vendar v dopoldanskem času, ki pa parom ne ustreza,” še pojasnjuje Ražmova.

“Vse skupaj je neumnost,” se je včeraj odzval rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. “Pogodba o opravljanju porok je potekla decembra, direktorica upravne enote bi morala pravočasno poskrbeti za novo. Ker z lansko prakso nismo bili najbolj zadovoljni, smo želeli podrobnosti uskladiti na pogovoru, a do njega ni prišlo,” je dejal Zavrtanik, ki je prepričan, da Ražmova zdaj prek medijev pritiska na univerzo. “Mi moramo zagotoviti varnost po vsej stavbi in to je povezano s stroški. Svoj predlog smo dali, upravna enota pa se z njim ni strinjala in tudi ni dala svojega predloga,” poudarja in dodaja, da bi morali doreči precej stvari, na primer, termine za poroke in podobno. Zagotavlja pa, da je univerza pripravljena na pogovor.

Vipavci so ogorčeni

Aktualni zaplet med Vipavci dviguje precej prahu. Številni menijo, da je dvorec kljub drugačni pogodbi z občino za javnost precej nedostopen. Vse glasneje opozarjajo, da je univerza dobila dvorec v 85-letni zakup tako rekoč zastonj, za simboličnih 1000 evrov letne najemnine, sama pa ga mastno trži. Poročno ali katerokoli drugo “protokolarno” dvorano je namreč lahko najeti, a je treba zanjo krepko plačati. Po neuradnih informacijah od sto do 800 evrov, odvisno od časa najema in dvorane.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano