V devetem poskusu prva zmaga

Najbolj pričakovan dvoboj četrtfinala evropskega prvenstva med Italijo in Nemčijo se je razpletel po željah svetovnih nogometnih prvakov. V rednem delu sta zadela Mesut Özil in Leonardo Bonucci iz najstrožje kazni.

Veselje nemške reprezentance, ki ji je šele v devetem 
poskusu uspelo premagati Italijo v izločilnih bojih.  Foto: Xinhua/Sta
Veselje nemške reprezentance, ki ji je šele v devetem poskusu uspelo premagati Italijo v izločilnih bojih.  Foto: Xinhua/Sta

BORDEAUX > Izbranci selektorja Joachima Löwa so še korak bližje ponovitvi doslej edinstvenega dosežka Španije, ki je leta 2010 postala svetovni, dve leti pozneje pa še evropski prvak. Nemce do zaporedne dvojne krone čakata še dve oviri, polfinalna in finalna, a je bil četrtfinalni tekmec od vseh verjetno najtežji. Po zmagi je strateg dejal: “Imeli smo tudi srečo, toda na igrišču smo bili boljši. To nas navdaja z optimizmom. Zdaj se moramo odpočiti, saj smo v 120 minutah potrošili veliko moči. Tekmo bi lahko odločil že Mario Gomez, toda Gigi Buffon se je izkazal. A vendar: Italija med tekmo ni zadela iz igre.”

Čeprav so pred klasičnim derbijem delovali samozavestno, so Nemci v srečanje s prekaljeno italijansko ekipo vstopili dokaj previdno. Na dosedanjih osmih medsebojnih tekmah na velikih tekmovanjih so namreč vselej potegnili krajšo, s štirimi remiji in štirimi porazi, nazadnje pred štirimi leti na polfinalu Eura v Ukrajini in na Poljskem. Zato je bila do neke mere razumljiva poteza Löwa, ki je v prvo postavo uvrstil defenzivnega Benedikta Höwedesa namesto napadalno usmerjenega Juliana Draxlerja. Tudi pri Italijani je prišlo do spremembe v osrčju moštva. Poškodovanega Daniela De Rossija je zamenjal Stefano Sturaro.

Prvi polčas je mini v šahovski oziroma dolgočasna tekmi. Nemci so manjši šok doživeli že v uvodu v tekmo, ko se je usodno poškodoval Sami Kherdira - zanj je EP bržkone končano - ki najbolje pozna granitno italijansko obrambo; zamenjal ga je Bastian Schweinsteiger.

Po vrnitvi iz slačilnic so se Nemci opogumili, Italijani pa trpeli. Tako se je v 64. minuti po akciji na levi strani, podaji Gomeza ter odbiti žogi izcimil vodilni zadetek Mesuta Özila, najboljšega pri Elfu. Gomez je imel kmalu zatem izjemno priložnost za dvojno vodstvo, vendar je Buffon še enkrat pokazal, da je, kljub svoji častitljivi starosti, še vedno eden najboljših. Italijani so v prejšnjih tekmah vselej našli rešitelja, ki je z individualno potezo naredil odločilno razliko. Tudi tokrat se niso prepustili usodi. Začeli so napadati, za izenačujoči zadetek pa se lahko zahvalijo zelo nespretnemu posredovanju Jeroma Boatenga z roko. Presenetljivi izvajalec strela z bele pike je bil osrednji branilec Leonardo Bonucci. Vnovična rešitev “azzurrov” iz kočljivega položaja je prinesla podaljška, ki sta minila brez pretresov, in končno odločitev iz enajstmetrovk.

Četrfinalna tekma, Nemčija : Italija 7:6 po enajstmetrovkah (1:1, 0:0). Strelca v rednem delu - 1:0 Özil (65), 1:1 Bonucci (78, z 11m).

Tudi streli v serijah so ponudili dramatične vložke s kar šestimi zgrešenimi udarci. Pri Italijanih sta kritike požela Simone Zaza, ki je pred udarcem poskakoval in Graziano Pellé, ki je provociral Manuela Neunerja, a nato grdo zgrešil. Odločujoči strel je šele v deveti seriji izvedel branilec Jonas Hector. Nadgradil je predhodno Neunerjevo obrambo pri poskusu Mattea Darmiana. Italijani so si kljub izpadu prislužili aplavz, igralci so bili v solzah, tudi veteran Gianluigi Buffon, ganjen je bil tudi selektor Antonio Conte, ki je vodil zadnjo tekmo na klopi reprezentance: “Najbolj mi je žal igralcev, ki so na dali vse, kar so lahko. Po takšnem nastopu in porazu proti svetovnim prvakom imam cmok v grlu. Ta ekipa ima prihodnost, toda mora naprej po isti poti.” Conte prevzema Chelsea, novi selektor pa je Giampiero Ventura, dosedanji trener Torina.

PETER MARAŽ


Najbolj brano