Slovaki udarili dvakrat za zmago proti Rusiji

Nogometaši Slovaške so v tekmi 2. kroga evropskega prvenstva v Franciji (skupina B) v Lillu premagali Rusijo z 2:1 (2:0). Za Slovaško sta zadela Vladimir Weiss v 32. in Marek Hamšik v 45., za Rusijo pa Denis Glušakov v 80. minuti.

Fotografija je simbolična. Foto: Simon Maljevac
Fotografija je simbolična. Foto: Simon Maljevac

LILLE > Potem ko so Rusi na tem prvenstvu bolj kot po nogometu nase doslej opozorili predvsem z navijaškimi izgredi, so danes na tekmi s Slovaško začeli 2. krog na EP. V primerjavi s tekmeci so imeli nekoliko boljše tekmovalno izhodišče, saj so v prvem krogu odščipnili točko Angležem v izdihljajih tekme, Slovaki so morali, po ničli na prvi tekmi s Valižani, tokrat igrati na zmago, ki bi jim še odpirala vrata v nadaljevanje.

Tekma je imela tudi nekaj slovenskega pridiha, saj so prvič na Euru 2016 pravico delili Slovenci: glavni sodnik je bil Damir Skomina, pomočnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, vlogo petega in šestega sodnika pa bosta opravljala Matej Jug in Slavko Vinčić.

Po začetnem pritisku Rusov, v glavni vlogi je bil predvsem Fedor Smolov, je ostalo pri izidu 0:0. Vratar Matuš Kozačik je en strel napadalca Krosnodarja ubranil, pri drugem pa bi bil nemočen, vendar je Smolov s kakšnih 18 metrov meril tik ob levi vratnici.

Slovaki so potrpežljivo gradili igro in čakali na svoje priložnosti. Za razliko od Rusov so jih tudi izkoriščali, udarili pa so hitro in učinkovito, obakrat pa sta bila za Ruse usodna njihova najboljša igralca Marek Hamšik in Vladimir Weiss. Najprej je v 32. minuti Hamšik z dolgo podajo našel Weissa, ki je bil, potem ko je preigral še dva branilca, z nekaj metrov natančen za 1:0.

Drugič pa sta zamenjala vlogi tik pred iztekom prvega dela. Podajalec je bil po kotu, ki so Slovaki izvedli na kratko, Weiss, Hamšik pa se je odločil za nenaden in silovit strel z leve strani. Žoga je najprej zadela vratnico gola Igorja Akinfejeva, od tam pa se je odbila za hrbet nemočnega vratarja Rusije.

Rusi so tako morali v nadaljevanju iskati pot mimo trdne slovaške obrambe do vsaj dveh golov. A njihovi napori so bili dolgo jalovi, Slovaki pa so znali braniti prednost. Posvečali so se predvsem obrambnim nalogam, prvič je bilo bolj vroče v 66. minuti, ko je imel lepo priložnost spet Smolov, a je vratar dobro posredoval.

Ruski napadi so le obrodili sadove deset minut pred koncem, ko je Oleg Šatov lepo podal nazaj v kazenskem prostoru, Denis Glušakov, ki je v igro vstopil v 46. minuti, pa je z glavo s kakšnih desetih metrov meril neubranljivo. Toda to je bila edina napaka Slovakov v obrambi, do konca tekme so spet strnili svoje vrste in zdržali pritisk tekmecev za pomembne tri točke.

V 3. krogu bodo Rusi igrali proti Walesu, Slovaki pa proti Angležem. Obe tekmi bosta 20. junija ob 21. uri, prva v Toulousu, druga pa v Saint-Etiennu.

> Stadion Pierre-Mauroy, gledalcev 38.900, sodniki: Skomina, Praprotnik, Vukan (vsi Slovenija).

> Strelci: 0:1 Weiss (32.), 0:2 Hamšik (45.), 1:2 Glušakov (80.).

> Rusija: Akinfejev, Smolnikov, Ignaševič, Neustädter (od 46. Mamajev), Kokorin (od 75. Širokov), Smolov, Golovin (od 46. Glušakov), Berezucki, Šatov, Šenikov, Dzjuba.

> Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Hubočan, Pečovsky, Mak (od 80. Duriš), Kucka, Hamšik, Weiss (od 72. Švento), Duda (od 67. Nemec).

> Rumeni kartoni: Durica.

> Rdeč karton: /

STA


Najbolj brano