Rui Patricio in Quaresma junaka loterije enajstmetrovk

Nogometna reprezentanca Portugalske je v prvi četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva v Franciji v Marseillu premagala Poljsko s 5:3. Za 1:0 je v 2. minuti z drugim najhitrejšim golom na EP zadel Robert Lewandowski, na 1:1 je v 33. minuti poravnal Renato Sanches. V polfinalu, ki bo 6. julija, jo čaka zmagovalec petkove tekme med Walesom in Belgijo.

MARSEILLE > Obe ekipi sta se v četrtfinale prebili po podaljšku, Poljaki celo po enajstmetrovkah proti Švicarjem, Portugalci pa so zadeli tik pred koncem drugega podaljška proti Hrvaški. Čeprav se je tokratna tekma, na kateri so pred prvim sodniškim žvižgom z minuto aplavza počastili spomin na umrle v terorističnem napadu na letališču v Istanbulu, začela živahno, gola sta padla že v prvem polčasu, so Poljaki in Portugalci odigrali še dodatnih 30 minut, o potniku v polfinale pa so odločale enajstmetrovke.

Stadion Velodrome, gledalcev 62.940, sodniki: Brych, Borsch in Lupp (vsi Nemčija). Strelca: 1:0 Lewandowski (2.), 1:1 Renato Sanches (33.). Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (od 98. Jodlowiec), Grosicki (od 82. Kapustka), Milik, Lewandowski. Portugalska: Rui Patricio, Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Eliseu, Renato Sanches, William Carvalho (od 96. Danilo), Adrien Silva (od 73. Moutinho), Joao Mario (od 80. Quaresma), Cristiano Ronaldo, Nani. Rumeni kartoni: Jedrzejczyk, Glik, Kapustka; Adrien Silva, William Carvalho Rdeč karton: /.

Poljaki so tekmo začeli na najboljši možni način - s hitrim golom. Po le minuti in 40 sekundah je prvič na EP zadel Robert Lewandowski, ki je izkoristil lepo podajo z desne strani Kamila Grosickija. To je bil drugi najhitrejši gol v zgodovini turnirja, hitreje je od napadalca Bayerna zadel le Rus Dimitrij Kiričenko, ki je leta 2004 proti Grčiji zadel po minuti in sedmih sekundah. Lewandowski je dobro streljal še v 17. minuti, ko se je lepo otresel Pepeja, a žogo poslal v Ruija Patricia.

Počasi so Portugalci vzpostavljali ravnotežje, v 28. minuti pa je Ronaldo prišel prvič do strela, ki ni bil posebej nevaren za Lukasza Fabianskija. Pet minut kasneje je bil poljski vratar brez moči, ko je Nani lepo podal do Renata Sanchesa, ta je z roba kazenskega prostora z močnim strelom in tudi nekaj sreče - žoga je oplazila enega od branilcev - zadel za 1:1.

Drugi polčas sta s streloma odprla zvezdnika, Lewandowski na poljski in Cristiano Ronaldo na portugalski strani, a njune merilne naprave niso našle cilja. Še najbližje golu na uvodu drugega polčasa je bil Cedric Soares, ki je v 64. minuti z razdalje žogo poslal mimo leve vratnice.

Pet minut kasneje je Artur Jedrzejczyk z leve strani podal v kazenski prostor, pred Pepejem je do strela prišel Arkadiusz Milik, Rui Patricio pa je žogo ulovil. V 79. minuti je Jose Fonte meril z glavo, vendar v naročje Fabianskija. Dve minuti kasneje je Pepe prestregel žogo, jo želel podati do Ronalda, vendar jo je prestregel Jedrzejczyk, ki pa je ob izbijanju skoraj zadel svoj gol. Do konca rednega dela bi lahko Ronaldo postal junak, a ob zaključku ni bil zbran in podaljški so bili neizogibni.

V prvih 15 minutah je prvi zapretil Nani, zatem Milik, Nani pa je še enkrat poizkusil v 103. minuti, ko je žogo poslal naravnost v Fabianskija. V drugih 15 minutah je bil še najbolj nevaren Bartosz Kaputska, ki je v 115. minuti skušal podati, vendar ni našel cilja, tudi poljska obramba pa žoge ni skušala izbiti.

V prvih treh serijah enajstmetrovk so bili vsi izvajalci natančni, nato pa je v četrti seriji Rui Patricio ubranil enajstmetrovko Jakubu Blaszczykowskiju, zatem je Ricardo Quaresma zadel za veliko veselje Portugalske.

STA


Najbolj brano