Reakcije evropskih medijev po zmagi Portugalske nad Hrvaško

Po odličnih igrah v prvem delu tekmovanja so na Hrvaškem pričakovali visoko uvrstitev svoje reprezentance. Po porazu proti Portugalski po podaljških pa se je razpletlo drugače.

Nedeljska naslovnica največjega portugalskega športnega 
dnevnika
Nedeljska naslovnica največjega portugalskega športnega dnevnika 

ZAGREB > Na Hrvaškem je po tekmi zavladala globoka žalost, ki se je kmalu znova spustila v obračun z vodstvom tamkajšnje nogometne zveze. Portal Index.hr, ki odkrito nasprotuje vodstvu zveze je zapisal: “Zlomljena je najboljša generacija. Luka Modrić in druščina jokali na zelenici v Lensu. Do 117. minute so Portugalce s Cristianom Ronaldom držali v mišji luknji. Niso jim dovolili niti ene priložnosti! Čeprav je bila Hrvaška veliko boljša, se čez nekaj dni nihče ne bo spomnil portugalskega bunkerja. Zato lahko zapišemo le popolno polomijo selektorja Anteja Čačića, ki je bil samo orodje v rokah Zdravka Mamića in Davorja Šukerja. Brez dvoma je Hrvaška z lažjim razporedom izpustila neverjetno priložnost za finale.”

DnevnikJutarnji list je izpostavil: “Ognjeni so več kot uro jokali v slačilnici. Nato je prvi pred medije stopil Luka Modrić in sporočil: To ni konec!”

Na drugi strani je Portugalce prevzel val navdušenja. Vsi trije največji športni dnevniki so na naslovnici objavili veliko fotografijo strelca Ricarda Quaresme. Dnevnik O Jogo iz Porta je naslovil: “Pravočasno!” In dodal: “Prvič se je v naši 95-letni reprezentančni zgodovini zgodilo, da smo tekmo dobili po podaljških. To je zgodovinsko. Igra ni važna, važna je naša zmaga.”

Dnevnik Correio de Manha je prvo stran ovekovečil z naslednjim zapisom: “Magični Quaresma je odrešil našo igro.” Pri največjem lizbonskem športnem časniku A Bola so zapisali: “Naslednja postaja je Pariz.” In dodali: “Odrešil nas je Quaresma, ki je zadel ob koncu tekme, v kateri smo zelo trpeli.”

Bolj realistični so bili mediji v drugih državah. LondonskiThe Guardian je izpostavil veliko boljšo igro Hrvatov, vendar omenil: “Na dramatični tekmi je bila boljša ekipa na koncu kaznovana, saj je pokazala premalo hrabrosti in poskušala biti preveč kontrolirana in predvidljiva v zaključku akcij. To se ji je maščevalo.”

La Gazzetta dello Sport je zapisala: “Hrvaška je s kakovostno ekipo zamudila še eno priložnost za odmeven izid. Toda prvenstvo je na plan vrglo novega junaka – Marka Pjaco. Zgodba tekme je nanesla, da je imel tri najlepše priložnosti Domagoj Vida, igralec, ki ima v celotni ekipi najmanj talenta. Lahko bi postal glavni junak, tako pa je tragična osebnost.”

Madridska Marca je na naslovnici izpostavila dva glavna igralca madridskega Reala, ki jima je uspel preboj v četrtfinale. “Herojski par. Gareth Bale je bil glavni igralec v dresu Walesa in sprožil predložek za avtogol. Ronaldo je imel v igri težave, a sodeloval pri zmagovitem golu Portugalske.”

PETER MARAŽ


Najbolj brano