Portugalci niso uspeli premagati Madžarov

Portugalska nogometna reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva v Franciji v skupini F v Lyonu igrala neodločeno 3:3 (1:1) z Madžarsko. Za Portugalce sta zadela Nani in dvakrat Cristiano Ronaldo, za Madžarsko pa Zoltan Gera in dvakrat Balasz Dzsudzsak. Obe ekipi sta se prebili v osmino finala.

Portugalska danes ni uspela premagati Madžarske. Foto: Christian Hartmann
Portugalska danes ni uspela premagati Madžarske. Foto: Christian Hartmann

LYON > Čeprav so bili Madžari že pred to tekmo v osmini finala, so Portugalcem nudili ogorčen boj. Nogometaši s Pirenejskega polotoka so doslej vseh pet tekem proti Madžarski dobili, tokrat pa so večkrat reševali svojo kožo, na koncu jim je kljub le eni osvojeni točki kot eni izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip uspelo priti v nadaljevanje tekmovanja. Madžari, ki bodo v osmini finala igrali proti drugouvrščeni ekipi skupine E (Portugalce čakajo Hrvati), pa so zmagali v skupini.

Stadion Lyona, gledalcev 54.000, sodniki: Atkinson, Mullarkey in Child (vsi Anglija).
Strelci: 1:0 Gera (19.), 1:1 Nani (42.), 2:1 Dzsudzsak (47.), 2:2 Ronaldo (50.), 3:2 Dzsudzsak (55.), 3:3 Ronaldo (62.).
Madžarska: Kiraly, Lang, Guzmics, Juhasz, Korhut, Gera (od 46. Bese), Pinter, Dzsudzsak, Elek, Lovrencsics (od 82. Stieber), Szalai (od 70. Nemeth).
Portugalska: Rui Patricio, Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Eliseu, Gomes (od 61. Quaresma), W. Carvalho, Moutinho (od 46. Sanches), Mario, Ronaldo, Nani (od 81. Danilo).
Rumeni kartoni: Guzmics, Juhasz, Gera, Dzsudzsak.
Rdeči karton: /.

Prvi polčas se je kar nekako pravično končal z neodločenim izidom. Madžare je v vodstvo v 19. minuti popeljal Zoltan Gera, ki je zadel z roba kazenskega prostora. Pri 37 letih in 61 dneh je nogometaš Ferencvarosa postal drugi najstarejši strelec ne prvenstvih stare celine. Pet minut pozneje so imeli naši vzhodni sosedi še eno priložnost, ko je Akos Elek, vezist Diosgyörija, prišel do strela v kazenskem prostoru, Sportingov Rui Patricio pa je izvrstno posredoval.

V 29. minuti je prvič nase opozoril Cristiano Ronaldo, ko je izvedel prosti strel s 25 metrov, a je 40-letni madžarski vratar Haladasa Gabor Kiraly strel zaustavil. Zvezdnik madridskega Reala pa je v 42. minuti posredno poskrbel za izenačenje, ko je lepo podal v kazenski prostor do Nanija, napadalec Fenerbahceja pa je malce z leve strani s strelom v prvi kot žogo poslal v madžarsko mrežo.

Takoj po začetku drugega polčasa so Madžari povedli, potem ko je Balazs Dzsudzsak, igralec Bursaspor, močno sprožil s prostega strela in zadel po sredini vrat. Dve minuti pozneje je imel Gergö Lovrencsics, ki igra za Lech Poznan, novo priložnost, a v kazenskem prostoru meril malce premalo natančno.

Zato pa je bil v 50. minuti natančnejši Cristiano Ronaldo, ki je bil po lepi podaji Joaa Maria sam pred vratarjem in ga s peto tudi ugnal. Ronaldo je tako na tekmi zrušil dva rekorda, postal je prvi igralec s 17 nastopi na EP, kot prvi v zgodovini pa je zadel na četrtem zaporednem prvenstvu stare celine.

Toda izenačenje je trajalo le pet minut, ko je Dzsudzsak streljal malce izven kazenskega prostora, eden portugalskih reprezentantov je toliko spremenil smer žogi, da je ta presenetila Ruija Patricia. Toča golov pa se je še kar nadaljevala. V 62. minuti je za novo izenačenje poskrbel Ronaldo, ki je zadel z glavo. Dve minuti pozneje je na drugi strani Elek zatresel vratnico, v 76. minuti pa je Ronaldo streljal čez madžarski gol.

STA


Najbolj brano