Poljska premagala Severno Irsko

Poljska nogometna reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Franciji v skupini C v Nici premagala Severno Irsko z 1:0 (0:0). Edini zadetek na tekmi je dosegel Arkadiusz Milik v 51. minuti.

NICA > Poljska je na dosedanjih evropskih prvenstvih do te tekme zbrala tri neodločene izide in tri poraze. Danes pa je povsem zasluženo prišla do prve zmage, saj je bila - kljub minimalni zmagi - občutno boljša od Severne Irske, ki je skrbela predvsem za obrambni vidik igre, medtem ko je v napadu ostala marsikaj dolžna (streli 18:2 v korist Poljske). Severna Irska, debitantka na prvenstvih stare celine, je tako prekinila niz 12 tekem brez poraza.

Stadion Allianz Riviera, gledalcev 35.000, sodniki: Hategan, Sovre in Gheorghe (vsi Romunija).
Strelec: 1:0 Milik (51.).
Poljska: Szczesny, Jedrzejczyk, Pazdan, Glik, Piszczek, Kapustka (od 88. Peszko), Maczynski (od 78. Jodlowiec), Krychowiak, Blaszczykowski (od 80. Grosicki), Milik, Lewandowski.
Severna Irska: McGovern, McAuley, Evans, Cathcart, McLaughlin, Ferguson (od 66. Washington), McNair (od 46. Dallas), Baird (od 76. Ward), S. Davis, Norwood, Lafferty.
Rumeni kartoni: Kapustka, Piszczek; Cathcart.
Rdeči karton: /.

Prvi polčas je bil povsem v domeni Poljske, ki so veliko časa preživeli pred ali v kazenskem prostoru Severne Irske. Kljub kar nekaj strelom pa prave nevarnosti za vrata tekmeca Poljaki niso znali pripraviti (čeprav so bili v kvalifikacijah s 33 zadetki najbolj učinkovita ekipa med vsemi), Michaela McGoverna, vratarja škotskega Hamiltona, so na preizkušnjo spravili šele v zadnjih 15 minutah.

Najprej je v 31. minuti napadalec Ajaxa ArkadiuszMilik s preigravanjem prišel do strela v kazenskem prostoru, a na žalost poljskih navijačev žogo poslal čez gol. Osem minut pozneje pa se je izkazal severnoirski vratar, potem ko je pravo “bombo” z roba kazenskega prostora sprožil Bartosz Kapustka, vezist Cracovie. Skupno so Poljaki v tem delu sicer sprožili deset strelov, od tega dva v okvir. Severna Irska ni streljala niti enkrat, prav tako ni izvedla niti enega kota.

Že v uvodu drugega polčasa pa so Poljaki vendarle kronali premoč. Po podaji Jakuba Blaszczykowskega, soigralca Josipa Iličića pri Fiorentini, je s 15 metrov zadel Milik in se odkupil za zapravljeno priložnost v prvem polčasu.

V 69. minuti je bil malo premalo natančen za podvojitev vodstva Blaszczykowski, v 82. minuti pa je Milikov volej z roba kazenskega prostora ustavil McGovern. Pet minut zatem je s 25 metrov močno streljal Sevillin Grzegorz Krychowiak, toda le za malce zgrešil cilj.

Poljska bo naslednjo tekmo igrala 16. junija v St. Denisu proti Nemčiji, Severna Irska pa v Lyonu proti Ukrajini.

STA


Najbolj brano