Nemčija po prepričljivi zmagi nad Slovaško še brez prejetega zadetka

Nemčija je v peti tekmi osmine finala evropskega prvenstva v nogometu v Lillu s 3:0 (2:0) premagala Slovaško in se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem ponedeljkovega obračuna med Italijo in Španijo. Zadetke so dosegli Jerome Boateng (8. minuta), Mario Gomez (43.) in Julian Draxler (63.).

LILLE > Nemci in Slovaki so se v mesecu dni med seboj pomerili še drugič. Na zadnji pripravljalni tekmi pred EP konec maja v Augsburgu, ko je nevihta za 40 minut prekinila dvoboj, so se na razmočenem gostujočem terenu bolje znašli Slovaki in z zadetki Mareka Hamšika, Michala Duriša in Juraja Kucke izničili začetno prednost gostiteljev, ki jo je z bele točke prinesel Mario Gomez.

Stadion Pierre-Mauroy Lille, gledalcev 44.312, sodniki Marciniak, Sokolnicki, Listkiewicz (vsi Pol).
Strelci: 1:0 Boateng (8.), 2:0 Gomez (43.), 3:0 Draxler (63.).
Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng (od 72. Höwedes), Hummels, Hector; Kroos, Khedira (od 76. Schweinsteiger), Müller, Özil, Draxler (od 72. Podolski), Gomez.
Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Gyomber (od 84. Salata), Hrošovsky, Škriniar, Hamšik, Kucka, Duriš (od 46. Šestak), Weiss (od 46. Greguš).
Rumeni kartoni: Kimmich, Hummels; Škrtel, Kucka.

Svetovni prvaki Nemci so že na začetku “povratne” tekme prevzeli pobudo, nizali napade in v sedmi minuti je žogo po strelu z glavo Samija Khedire slovaški vratar Matus Kozačik s prsti s težavo poslal prek prečnika. Že v naslednjem napadu in minuto kasneje je obrambni igralec Jerome Boateng, njegov nastop je zaradi poškodbe mečnice dolgo visel v zraku, sprožil pravo bombo z več kot 20 metrov in Nemčijo povedel v vodstvo z 1:0. Pri tem njegovem prvem zadetku na 63. tekmi za elf pa mu je malo pomagal tudi kapetan tekmecev Martin Škrtel, ki se je dotaknil žoge.

Sledila je 13. minuta, ko se je v kazenskem prostoru za položaj za strel boril Mario Gomez, znova je bil na sceni Škrtel, ki ga je odrinil in poljski sodnik Szymon Marciniak je dosodil najstrožjo kazen, Škrtelu pa pokazal rumeni karton. Žogo je vzel Mesut Özil, vendar je njegov strel Kozačik ubranil.

Po nemških napadih je v 41. minuti resno po lepi akciji zapretila Slovaška, ko je Kucka natančno meril, nemški kapetan Manuel Neuer v vratih pa je z izrednim skokom žogo potisnil prek vrat. Dve minuti kasneje je 22-letni vezist Draxler pokazal, zakaj je uvrščen v začetno postavo. Po njegovem preigravanju in natančni podaji je svoj devetindvajseti reprezentančni gol dosegel Gomez. To je bil njegov peti zadetek na EP in je na večni nemški lestvici sam na prvem mestu; gol manj je zabil Jürgen Klinsmann.

Draxler je v 63. minuti zadel še sam, ko je bil povsem neoviran v kazenskem prostoru po odboju žoge in udarcu, ki ga je pred tem sprožil njegov soigralec Mats Hummels. Tudi v nadaljevanju so Nemci kontrolirali izid in dvoboj pripeljali do gladke zmage. Na tem prvenstvu so ostali edina ekipa, ki še ni prejela zadetka.

STA


Najbolj brano