Leta, centimetri, kilogrami ...

Znani so podatki o vseh 24 nogometnih reprezentancah, ki bodo nastopile na evropskem prvenstvu v Franciji. Statistiki so izluščili kar nekaj zanimivih podatkov.

Lorenzo Insigne je s 163 centimetri najnižji nogometaš na 
EP.
Lorenzo Insigne je s 163 centimetri najnižji nogometaš na EP. 

PARIZ > Najvišji igralec prvenstva med 551 prijavljenimi nogometaši je 203 centimeter visoki romunski vratar Costel Pantilimon. Vratar Watforda je natančno dva centimetra višji od rezervnega vratarja Anglije Fraserja Forsterja in hrvaškega čuvaja mreže Lovra Kalinića. Za napadalce so bolj pomembni hitrost, spretnost in okretnost. Z vsega 163 cm je najnižji nogometaš na turnirju italijanski krilni igralec Lorenzo Insigne. Le nekaj višja sta severnoirski nogometaš Jamie Ward (165 cm) in Španec Pedro (167 cm).

Najstarejšega igralca imajo v madžarskem taboru. To je 40-letni vratar Gabor Kiraly, ki že skoraj 20 let čuva mrežo naših vzhodnih sosedov. Vsega 19 dni je mlajši vratar Irske Shay Given, italijanski čuvaj mreže Gianluigi Buffon pa šteje 38 pomladi. Omenjeni trije vratarji bi bili lahko očetje vsega 18-letnega Angleža Marcusa Rashforda, ki je najmlajši med akterji. Portugalec Renato Sanches je prav tako star 18 let, kot drugi najmlajši bo 19. rojstni dan praznoval avgusta, Rashford pa šele konec oktobra. Le 18 let ima tudi Turek Emre Mor, ki pa bo 19 let dopolnil 24. julija. V povprečju imajo z 29,39 leta najstarejšo ekipo Irci, pri katerih je enajst igralcev starih 30 let in več, Italijani in Slovaki so v povprečju stari 28,43 leta. Najmlajši so Angleži s 25,39 leta, sledijo Nemci s 25,43 leta.

Povprečno so najvišji Švedi, ki statistično gledano merijo 186 cm, centimeter so nižji Avstrijci, Belgijci, Hrvati, Nemci, Madžari in Islandci. S povprečjem 180 cm so najnižji Španci. Najtežji pa so z 80,3 kg svetovni prvaki Nemci, Švedi v povprečju tehtajo 80,17 kg. Najlažji pa so s povprečjem 74,3 kg Turki.

STA


Najbolj brano