Španci so sestopili tudi z evropskega prestola

Španski nogometaši so po svetovnem sestopili še z evropskega prestola. Včeraj jih je v predzadnji tekmi osmine finala z 2:0 izločila Italija, ki jo v soboto morda čaka še večji zalogaj. V četrtfinalu se bo pomerila z aktualnimi svetovnimi prvaki, reprezentanco Nemčije.

Giorgio Chiellini (v ospredju) je s prvim zadetkom proti Španiji 
utrl pot Italiji v četrtfinale. Foto: John Sibley
Giorgio Chiellini (v ospredju) je s prvim zadetkom proti Španiji utrl pot Italiji v četrtfinale. Foto: John Sibley

ST. DENIS > > Za razmislek o naslednjih tekmecih pa bo še čas. Resda Španci niso več vladarji nogometne scene, kot so bili v obdobju med letoma 2008 in 2012, a premagati dvakratnega zaporednega evropskega prvaka je vendarle poseben izziv. Tudi za Italijo, ki je pred začetkom zaključnega turnirja v Franciji niso uvrščali v najožji krog favoritov za naslov, Italijane pa je gnal tudi spomin na visok poraz v finalu pred štirimi leti. Ne nazadnje se naši zahodni sosedje pred včerajšnjim soočenjem niso veselili zmage nad Španci že celo večnost. Zadnjič so jih premagali v četrtfinalu svetovnega prvenstva (SP) leta 1994. V ZDA so se na krilih Roberta Baggia potem zavihteli vse do finala, kjer jih je šele po enajstmetrovkah zaustavila Brazilija. V Franciji nimajo zvezdnika Baggiovega kova niti posameznika, ki bi imel takšen vpliv na igrišču, da bi s svojimi potezami soigralce povlekel do zaključnega dejanja. Italijanska moč je v kolektivu, kjer ima glavno vlogo zmagovalna miselnost Juventusovih nogometašev, ki so tudi nosilci obrambe reprezentance. Italijani verjamejo, da lahko pridejo daleč. Še posebej potem, ko so jih v domovini na zaključni turnir v Francijo pospremili zelo zadržano in jim pripisali stransko vlogo.

V uvodnem krogu skupinskega dela so onesposobili razvpite Belgijce, včeraj v prvem izločilnem dvoboju še branilce naslova Špance. Obakrat je bilo 2:0, obakrat pa so do zmage oziroma zadetkov prišli na moč podobno. Časovni okvir je bil domala isti, tudi strelec drugega zadetka Graziano Pelle je zadel tako proti Belgijcem kot proti Špancem v sodnikovem podaljšku iz učinkovito izpeljanega protinapada. Prelomen je bil seveda prvi gol, v katerem je bilo spet veliko Juventusovega pridiha. Če se je proti Belgijcem Leonardo Bonucci izkazal kot podajalec za gol, se je v strelski vlogi po dobre pol ure včerajšnjega dvoboja izkazal njegov klubski soigralec Giorgio Chiellini, ki se je znašel ob pravem času na pravem mestu in pospravil v mrežo odbitek Davida de Gee. Španski čuvaj mreže je sicer ubranil še nekaj nevarnih strelov, a je ostal v globoki senci Gianluigija Buffona.

Juventusov vratar je ob Manuelu Neuerju edini preostali čuvaj mreže, ki mu na evropskem prvenstvu (EP) ni bilo treba po žogo v svojo mrežo. Po sobotnem dvoboju Nemčije in Italije bo to le še eden ali pa nobeden. “Vedel sem, da ima ta reprezentanca nekaj posebnega in to sem povedal pred tekmo, ne pa po njej, ko je lahko biti general. Proti Nemčiji nas čaka še ena bitka,” se je že zazrl v nove izzive italijanski selektor ter nekdanji nogometaš in trener Juventusa Antonio Conte, ki bo po EP presedlal na klop Chelseaja. Ni pa izključeno da bosta ob oktobrskem soočenju Italije in Španije v kvalifikacijah za SP kar dva nova selektorska obraza.ALEŠ SORTA


Najbolj brano