Islandci s presenetljivo zmago nad Angleži še zadnji četrtfinalisti

Nogometaši Islandije so v zadnji tekmi osmine finala na evropskem prvenstvu v Franciji v Nici presenetljivo premagali Anglijo in si zagotovili četrtfinalni nastop, kjer se bodo v nedeljo, 3. julija, v Parizu na Saint-Denisu ob 21. uri pomerili s Francijo.

NICA > Nogometni palček je v Nici pripravil prvovrstno senzacijo. Islandsko polprofesionalno moštvo, več kot polovica nogometašev ima namreč poleg igranja nogometa redne službe, je nadigralo ekipo iz domovine nogometa. Čvrsta obramba in prepričljiva strela sta bila dovolj za tokrat povsem razglašene in prepočasne Angleže.

Stadion Allianz Riviera v Nici, gledalcev 33.901, sodniki: Skomina, Praprotnik in Vuk (vsi Slovenija). Strelci: 1:0 Rooney (5., 11-m), 1:1 Sigurdsson (6.), 1:2 Sigthorsson (18.). Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier (od 46. Wilshere), Rooney (od 87. Rashford), Sturridge, Kane, Sterling (od 60. Vardy). Islandija: Halldorsson, Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason, Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson (od 77. E. Bjarnason), B. Bjarnason, Bodvarsson (od 89. Traustason), Sigthorsson. Rumeni kartoni: Sturridge; Sigurdsson, Gunnarsson. Rdeč karton: /.

Čast nositi kapetanski trak je v angleški vrsti tokrat že 115. pripadla Waynu Rooneyju, ki je tako izenačil rekord, medtem ko je angleški selektor Roy Hodgson v ekipi naredil kar šest menjav. Tridesetletni Rooney se je tako po številu nastopov kot kapetan pridružil Davidu Beckhamu, do absolutnega rekorda vratarja Petra Shiltona pa mu manjka še deset nastopov.

Islandski selektorski par Lars Lagerback in Heimir Hallgrimsson se je odločil za nespremenjeno postavo že četrto zaporedno tekmo. Ekipa ima v svoji vrsti le tri uveljavljene igralce, Gylfi Sigurdsson igra za Swansea, Aron Gunnarsson za Cardiff, kapetan Johann Gudmundsson pa za Charlton Athletic, vsi tako dobro poznajo angleško ligo. Angleži so se nazadnje v četrtfinale velikega tekmovanja uvrstili na Euru 2012, kjer so po enajstmetrovkah izgubili proti Italiji, medtem ko je Islandija prvič na velikem tekmovanju in je nocoj pripravila prvovrstno senzacijo.

Bolje so tekmo odprli favorizirani Angleži. Že v 4. minuti je Raheem Sterling sam prodiral proti islandskim vratom, vratar Hannes Halldorsson pa je Angleža z rokami podrl tik pred zaključnim strelom in slovenski sodnik Damir Skomina je pokazal na belo točko. Z 11 metrov je bil uspešen kapetan Rooney, ki je meril v levi spodnji kot. Že v šesti minuti pa so Islandci izenačili. Izvajali so iz avta, z glavo je Kari Arnason žogo podal na nogo Ragnarju Sigurdssonu, ki je matiral Joea Harta.

Na 2:1 je v 18. minuti za Islandijo po podaji Dadija Bodvarssona povišal še Kolbeinn Sigthorsson. Hart je sicer skušal žogo ustaviti, a bil nespreten, saj mu je ušla pod telesom. Angleži so se nato le zdramili, Daniel Sturridge je v 28. minuti s strani podal Harryju Kanu, ta je močno streljal z desno nogo, a je Halldorsson žogo izbil čez gol. Angležem igra ni stekla, islandski navijači pa so že glasno proslavljali visoko vodstvo.

Po medlem začetku drugega polčasa, ko Angleži nikakor niso prišli do zaključnega strela, Islandci pa so uspešno branili želeno prednost, so prvi zapretili Islandci, ko je s škarjicami poskusil Sigurdsson, a je Hart tokrat pravilno odreagiral. Dele Alli je bil za Angleže nenatančen v 61. minuti, Kane pa s prostega strela s kakih 41 metrov v 66. minuti. Strnjena islandska obramba je Angležem povzročala nemalo preglavic, čeprav se je igra skoraj povsem preselila na islandsko polovico.

V 79. minuti je Kane iz neposredne bližine z glavo meril neposredno v roke vratarju Halldorssonu. V 84. minuti je Aron Gunnarsson prejel dolgo podajo na polovici Angležem, preigraval v kazenskem prostoru, a zadel le Harta. Časa je bilo vse manj, Angleži so poskušali na vse načine, a bili premalo zbrani in natančni. Čvrste islandske obrambe jim ni uspelo prebiti, ob redkih poskusih pa je bil na pravem mestu Halldorsson in Islandci so se presenetljivo, a povsem upravičeno, prebili med najboljših osem reprezentanc stare celine.

STA


Najbolj brano