Islandci presenetili Portugalce

Portugalske in Islandije sta se v tekmi 1. kroga evropskega prvenstva v Franciji (skupina F) v St. Etiennu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Za Portugalce je zadel Nani v 31. minuti, za Islandce pa Birkir Bjarnason v 50.

SAINT-ETIENNE > Kdo je bil favorit v tem dvoboju, ni bilo težko določiti. Portugalci, zbrani ob enem največjih zvezdnikov tega športa Cristianu Ronaldu, veljajoslo že nekaj let za skrite favorite vseh velikih tekmovanj, a tega na igrišču še niso dokazali. Tudi proti Islandiji, ki prvič nastopa na EP, so imeli status favoritov, Islandci pa veliko željo, da jim pomešajo štrene.

Portugalski vodja na igrišču Ronaldo je z igranjem na tej tekmi postavil še en mejnik, zanj je bil to namreč že 15. nastop na tekmah na EP, tako da je zdaj skupaj s Francozom Lilamom Thuramom na drugem mestu, pred njim je le še nizozemski vratar Edwin van der Sar s 16 nastopi. Res pa je, da so tik za Portugalcem še Bastian Schweinsteiger, Gianluigi Buffon, Cesc Fabregas in Andres Iniesta, ki tudi še nastopajo na EP in bodo število nastopov, zdaj so pri 14, še povečali.

Stadion Geoffroy Guichard, gledalcev 38.000, sodniki: Cakir, Duran, Ongun (vsi Turčija).
Strelca: 1:0 Nani (31.), 1:1 Bjarnason (50.).
Portugalska: Rui Patricio, Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Raphael Guerreiro, Joao Mario (od 76. Quaresma), Danilo, Andre Gomes (od 84. Eder), Nani, Joao Moutinho (od 71. Sanches), Ronaldo.
Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Sigurdsson, Arnason, Skulason, Gudmundsson, Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson, Bjarnason (od 90. Gudmunsson), Bodvarsson, Sigthorsson (od 981. Finbogasson).
Rumena kartona: Bjarnasson, Finbogasson.
Rdeči karton: /.

Portugalci so tekmo začeli brez lažje poškodovanega Quaresme, zamenjal ga je Nani, prvi del prvega polčasa pa ni minil po njihovih željah. Islandci so bili enakovredni, Gylfi Sigurdsson pa prvi, ki je povzročil nekaj dela vratarju Ruiu Patriciu.

A nadaljevanje je nato stvari postavilo na pričakovano mesto, igra se je preselila pred vrata Hannesa Halldorssona, ki je v 21. minuti ubranil nevaren strel Nanija po natančni podaji Ronalda, pet minut zatem pa še strel Ronaldu. Nemočen pa je bil v 31. minuti, ko je bil pred vrati Nani na pravem mestu in podajo Andreja Gomesa učinkovito spremenil v vodstvo.

Toda tekme ob polčasu še zdaleč ni bilo konec, Islandci pa se nikakor niso predali. Že na začetku drugega polčasa so pokazali, da iščejo več kot minimalni poraz, tekmece pa so šokirali z akcijo v 50. minuti. Birkir Bjarnason je bil povsem osamljen pred vrati na levi strani in je odlično sprejel podajo Johanna Gudmundssona skorajda s črte stranskega avta ter žogo z natančnim volejem “iz prve” pospravil v mrežo ter sprožil nepopisno navdušenje ob prvem islandskem golu na EP.

Portugalska je pozneje spet prevzela vajeti igre v svoje roke, toda islandska obramba je bila trdna. Ne Ronaldo ne Gomes ne Quaresma, ki je prišel v igro v 76. minuti, niso znali premagati Islandcev. Ti so predvsem pazili na zanje zelo ugoden izid, v 85. minuti pa je Alfred Finbogasson močno meril in Patricio se je moral precej potruditi, da ni bilo še enega presenečenja.

Portugalska je sicer na koncu zbrala več kot 20 strelov na gol, kar je največ doslej na EP, a vse skupaj ni bilo dovolj za več kot točko. Zadnji priložnosti je imel Ronaldo že globoko v sodnikovem dodatku, ko je v prvem prostem strelu zadel živi zid, zaradi igranja z roko so Islandci dobili rumeni karton, Ronaldo pa še eno priložnost bližje golu. Tudi tokrat je šla žoga samo do živega zidu in islandsko slavje se je lahko začelo.

Portugalska bo naslednjo tekmo igrala z Avstrijo 18. junija, Islandija pa isti dan z Madžarsko.

STA


Najbolj brano