Gomez Nemcem priigral prvo mesto in osmino finala

Nemška nogometna reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva v Franciji v skupini C v Parizu premagala Severno Irsko z 1:0 (1:0). Edini zadetek na tekmi je v 29. minuti dosegel Mario Gomez. Nemčija je v skupini osvojila prvo mesto, na preboj v osmino finala pa še čaka tretjeuvrščena Severna Irska.

Mario Gomez Foto: Wikipedia
Mario Gomez Foto: Wikipedia

PARIZ > Svetovni prvaki so se v osmino finala prebili s prvega mesta skupine C. Na zadnji tekmi proti Severnim Ircem so praktično ves čas prevladovali, si priigrali številne priložnosti, a na koncu slavili “le” z 1:0. To je sicer šesta nemška zmaga v desetem obračunu s Severno Irsko. Dvakrat je bila poražena, dvakrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Nemci so sicer ob Franciji, Švici, Walesu, Angliji, Slovaški, Poljski, Španiji, Italiji in Hrvaški deseti udeleženci osmine finala na tem EP. Poslovili so se Ukrajinci, Romuni in Rusi.

Stadion Park princev, gledalcev 44.000, sodniki: Turpin, Cano in Danos (vsi Francija).
Strelci: 0:1 Gomez (29.).
Severna Irska: McGovern, Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans, Ward (od 70. Magennis), C. Evans (od 84. McGinn), Davis, Norwood, Dallas, Washington (od 59. Lafferty).
Nemčija: Neuer, Kimmich, Boateng (od 76. Höwedes), Hummels, Hector, Kroos, Khedira (od 69. Schweinsteiger), Müller, Özil, Götze (od 55. Schürrle), Gomez.
Rumeni kartoni: /.
Rdeči karton: /.

V prvem polčasu tekme, na kateri je bil četrti sodnik Slovenec Slavko Vinčić, so gledalci videli popolno prevlado Nemčije, ki je zapravil številne priložnosti, zabila pa “le” en zadetek. Tega je v 29. minuti dosegel Besiktasev Mario Gomez, ko je iz bližine zadel po nesebični podaji Thomasa Müllerja. Prav slednji, zvezdnik Bayerna, pa je bil v osredju večine obetavnih akcij Nemcev.

Že v osmi minuti se je sam znašel pred vratarjem škotskega Hamiltona Michaelom McGovernom, a je bil slednji uspešnejši, v 23. minuti je malce z desne strani meril malo mimo nasprotne vratnice, v 34. minuti pa je zadel prečko s strelom iz kazenskega prostora. McGovern se je sicer izkazal tudi po strelih Arsenalovega Mesuta Özila in Bayernovega Maria Götzeja, v 40. minuti pa je ustavil še ne najbolj posrečen strel Gomeza.

V drugem polčasu se je nadaljevala podobna zgodba. Nemci so bili tisti, ki so prihajali do priložnosti. V 52. minuti je znova poskusil Götze, a je severnoirski vratar odlično posredoval, malce zatem je Götze zgrešil iz bližine, v 59. minuti pa je McGovern ustavil še nevaren poskus Juventusovega Samija Khedire z 18 metrov.

Sledilo je obdobje brez izrazitih priložnosti, v 82. minuti pa je znova zagrozil Gomez, a je njegov strel z glavo spet zaustavil razpoloženi McGovern.

STA


Najbolj brano