Francija z dvema goloma Griezmanna izločila Irsko

Gostiteljica Francija je v četrti tekmi osmine finala nogometnega evropskega prvenstva v Lyonu premagala Irsko in se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem ponedeljkovega večernega obračuna med Anglijo in Islandijo. Za Irsko je zadel Robbie Brady v tretji minuti iz enajstmetrovke, za Francijo pa je bil uspešen Antoine Griezmann (58. in 61.).

Antoine Griezmann
Antoine Griezmann 

LYON > Irci so tekmo začeli izvrstno in že po dveh minutah prišli v vodstvo. Francija v Lyonu več kot pol stoletja ni izgubila mednarodne tekme in tudi tokrat je ostalo tako. Najprej je v razmaku treh minut drugega polčasa prek Antoina Griezmanna prišla do preobrata, zagospodarila na igrišču in zadnjih 25 minut po izključitvi Shanea Duffyja igrala še z igralcem več ter prednost brez težav obdržala.

Stadion Lyon, gledalcev 56.279, sodniki Rizzoli, Di Liberatore, Tonolini (vsi Ita).
Strelci: 0:1 Brady (2., 11-m, 1:1 Greizmann (58.), 2:1 Greizmann (61.).
Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba, Kante (od 26. Coman, od 93. Sissoko), Matuidi, Griezmann, Giroud (od 73. Gignac), Payet.
Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Duffy, Ward, Brady, McCarthy (od 72. Hoolahan), Hendrick, McClean (od 68. O'Shea), Long, Murphy (od 65. Walters).
Rumeni kartoni: Rami, Kante; Coleman, Hendrick, Long.
Rdeč karton: Duffy (66.).

Francoski trener Didier Deschamps je po remiju brez zadetkov na prejšnji tekmi s Švico opravil štiri zamenjave in od igralcev iz napadalnih vrst je “preživel” le Griezmann na desnem krilu. Tokrat je igral je skupaj z napadalcem Olivierjem Giroudom in levim krilom Dimitrijem Payetom, na sredino igrišča pa sta se vrnila Blaise Matuidi in N'Golo Kante. Na drugi strani je irski selektor Martin O'Neill ohranil ekipo, si si je izločilne boje priigrala po zmagi nad veliko Italijo (1:0).

Irska je izpeljala prvi nevarni napad že na začetku tekme, ko je v drugi minuti Shane Long preigraval v kazenskem prostoru in preden si je pripravil mesto za strel, ga je podrl Paul Pogba. Italijanski sodnik Nicola Rizzoli je pokazal na belo točko, kazenski udarec je izvedel Brady in žogo z odbojem od desne vratnice v drugi minuti spravil v mrežo za svoj drugi gol na drugi tekmi na tem EP. Za Irsko so na prvenstvu zadeli le igralci Norwich City, pravzaprav dva, saj je tretji gol ob zmagi z 1:0 nad Švedsko dosegel Wesley Hoolahan.

Francoska obramba je napravila prvo napako tik pred usodnimi dogodki v drugi minuti, ko so sicer uspeli blokirati strel Darylu Murphyju, temu igralcu pa je po tretji napaki gol z dobrim postavljanjem preprečil vratar in kapetan domačih Hugo Lloris. Veliko več dela je imel na drugi strani Darren Randolph, saj so bili Francozi več pri žogi in so sprožili tudi več strelov, vendar so se Irci dobro branili, tudi z ostrimi prekrški in fanatično borbenostjo. Tako je v prvi minuti sodnikovega podaljška v prvem polčasu četverica obrambnih igralcev blokirala tri zaporedne strele Francozov v kazenskem prostoru.

Lloris je v 52. minuti preusmeril podajo, namenjeno Shaneu Longu, sicer pa so tudi v drugem delu v posesti žoge prevladovali domači. Igralec Bayerna iz Münchna Kingsley Coman, ki je ob polčasu je vstopil v igro, je začel akcijo, po kateri je Bacary Sagna podal v kazenski prostor, kjer jo z glavo v gol za izenačenje preusmeril Griezmann. Le tri minute pozneje je Adil Rami iz svoje polovice podal do Olivierja Girouda, ki jo je usmeril do Griezmanna, ta pa jo je poslal v mrežo. Griezmann je v 66. minuti znova udaril in bil že sam pred vratarjem, vendar ga je na robu kazenskega prostora zrušil Duffy in zato dobil rdeč karton. Griezmann je nato s prostega strela zadel živi zid, v 77. minuti pa Andre Pierre Gignac vratnico. Slednji je imel priložnost za zadetek še štiri minute pred koncem, ko je žogo poslal mimo vratnice.

Redke poskuse Ircev v zaključku je zaustavljala obramba gostiteljev ali pa nekajkrat Lloris. Ta je postal rekorder v svoji reprezentanci. Kot kapetan je reprezentanco vodil na 55 tekmi in s tem enkrat več kot dosedanji rekorder in sedanji selektor Deschamps (54). Lloris je igral svojo 79 reprezentančno tekmo, Deschamps pa jih je vpisal 103. V luči boja za četrtfinale je minil še en dogodek. O'Neill je z vodstvom zveze protestiral, ker je Irska za svoje navijače dobila le 4500 vstopnic na stadionu za 59.000 gledalcev.

STA


Najbolj brano