Čehi do izenačenja po zaostanku 0:2

Nogometni reprezentanci Češke in Hrvaške sta se v prvi tekmi drugega kroga skupine D razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:1). Hrvaška je povedla z 2:0 z zadetkoma Ivana Perišića (37.) in Ivana Rakitića (59.), zadetka za Čehe pa sta dosegla Milan Škoda (76.) in Tomaš Necid (90.+3) iz enajstmetrovke.

SAINT-ETIENNE > Hrvaški nogometaši so odlično začeli letošnje evropsko prvenstvo. Z dobro igro so s prekrasnim golom Luke Modrića premagali Turčijo, medtem ko so Čehi nesrečno izgubili s Španci. Zanimivo je, da sta se reprezentanci do zdaj na uradnih tekmah srečali le dvakrat, pred petimi leti so s 4:2 slavili Hrvati, leta 1996 pa je bil izid 1:1. Neodločeno je bilo tudi v današnjem obračunu, čeprav so Hrvati vodili že z 2:0, vendar so Čehi po preobrati izid izenačili ter ostali v igri za napredovanje v osmino finala.

Že v drugi minuti so hrvaški nogometaši izvajali svoj prvi kot, potem ko so Čehi blokirali strel Maria Mandžukića, pet minut pozneje je z roba kazenskega prostora poskušal Milan Badelj. Tudi v nadaljevanju tekme so imeli hrvaški nogometaši žogo več v svoji posesti, navduševal je Luka Modrić, ki je imel v prvih 30 minutah igre kar 97 odstotkov točnih podaj. Izkušenega Petra Čecha so skušali premagati Ivan Perišić, Mandžukić in Ivan Strinić.

V 37. minuti so Hrvati z golom Ivana Perišića potrdili svojo premoč. Na sredini igrišča je Badelj Čehom odvzel žogo, lepo zaposlil soigralca nekdanjega slovenskega reprezentanta Samirja Handanovića, ki je s svojim 14 golom v dresu hrvaške reprezentance premagal nemočnega Čecha. Do konca polčasa so Hrvati kar dvanajstkrat streljali proti češkim vratom.

Minimalno vodstvo ob polčasu pa Hrvatov ni zadovoljilo. Tudi v drugem so ves čas napadali, bili bolj nevaren nasprotnik, v 59. minuti pa se je s podajo izkazal Marcelo Brozović, ki je zaposlil Ivana Rakitića. Nogometašu Barcelone v nadaljevanju akcije ni bilo težko še v drugo premagati Čecha, ki je bil v težavah tudi sedem minut pozneje, na njegovo srečo pa Mandžukić še enkrat več pri strelu ni bil natančen.

Čehi so se po drugem prejetem zadetku tudi po zaslugi dvojne menjave, ko sta Milan Škoda in Tomaš Sivok zamenjala Davida Lafato oziroma Jiržija Skalaka, le prebudili. Tako je v 76. minuti veteran Tomaš Rosicky lepo zaposlil Škodo, ki je svoji reprezentanci vrnil upanje, da bi morda na tej tekmi prišli vsaj do točke.

Štiri minute pred koncem tekme je prišlo do petminutne prekinitve, ki so jo z metanjem bakel na igrišče in pretepom na tribuni zakuhali hrvaški huligani. Angleški sodnik Mark Clattenburg je celo zagrozil s prekinitvijo tekme. Na srečo so se tudi po posredovanju hrvaških nogometašev strasti le umirile, v tretji minuti sodnikovega podaljška pa je Domagoj Vida v skoku igral z roko, zato je Clattenburg upravičeno dosodil enajstmetrovko. Zanesljivo jo je izvedel rezervist Tomaš Necid. Do konca desetminutnega sodnikovega podaljška so bili bolj nevarni Čehi, vendar Danijela Subašića niso več premagali.

V drugi tekmi skupine D se bosta danes ob 21. uri v Nici pomerili reprezentanci Španije in Turčije. Hrvaška bo v tretjem krogu 21. junija v Bordeauxu igrala s Španijo, Čehi pa bodo istega dne v Lensu igrali s Turčijo.

> Stadion Geoffrey Guichard, gledalcev 41.500, sodniki: Clattenburg, Taylor in Marriner (vsi Anglija).

> Strelci: 0:1 Perišić (37.), 0:2 Raktić (59.), 1:2 Škoda (76.), 2:2 Necid (90.+3; 11-m).

> Češka: Cech, Kaderabek, Hubnik, Sivok, Limbersky, Plašil (od 86. Necid), Rosicky, Skalak (od 67. Sivok), Krejči, Darida, Lafata (od 67. Škoda).

> Hrvaška: Subašić, Srna, Čorluka, Vida, Strinić (od 98. Vrsaljko), Badelj, Modrić (od 61. Kovačić), Brozović, Rakitić (od 96. Schildenfeld), Perišić, Mandžukić.

> Rumeni kartoni: Sivok; Badelj, Brozović, Vida.

> Rdeči kartoni: /.

STA


Najbolj brano