Angleži so ob koncu tekme prišli do treh točk z Walesom

Nogometna reprezentanca Anglije je v 2. krogu evropskega prvenstva v Franciji v Lensu v skupini B premagala Wales z 2:1 (0:1). Wales je v vodstvo v 42. minuti popeljal Gareth Bale, v drugem polčasu pa sta zadetka za Angleže dosegla rezervista Jamie Vardy (56.) in v sodnikovem podaljšku Daniel Sturridge.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LENS > V skupni pred zadnjim krogom vodi Anglija, ki ima štiri točke, po tri jih imata Wales in Slovaška, eno pa Rusija.

Angleži, ki za Walesom niso izgubili že 32 let, so po uvodnem remiju z Rusi (1:1) potrebovali ugoden izid v otoškem derbiju, saj je Slovaška pred tem Wales premagala z 2:1. Raheem Sterling je v prvih dvajsetih minutah prvi prišel do priložnosti za zadetek, vendar je za malo zgrešil gol. Valižani so imeli veliko sreče v 32. minuti, ko je Ben Davies v svojem kazenskem prostoru igral z roko, vendar glavni sodnik Nemec Felix Brych ni pokazal na kazenski strel.

Valežani pa so v prvem polčasu po mojstrovini Garetha Bala, ki je bil pred doseženim zadetkom dokaj neopazen. Streljal je prosti strel z okrog 25 metrov, žoga je šla mimo živega zidu angleške ekipe in tudi mimo vratarja Joea Harta, ki jo je sicer zadel, vendar pri tem zgolj preusmeril v svojo mrežo.

Po prvem delu je kazalo, da bodo po več kot treh desetletjih nogometaši Walesa lahko prvič ugnali angleško enajsterico. Selektor slednje, Roy Hodgson, je drugi del igre začel z novincema glede na prvo postavo in v igro poslal Jamieja Vardyja in Daniela Sturridga.

Prvi, napadalec Leicester Cityja, je dobrih deset minut po vstopu v igro v zmedi v kazenskem prostoru tekmecev in po "podaji" tekmecev iz neposredne bližine premagal Wayna Hennesseyja. Protesti Bala in njegovih soigralcev niso bili neupravičeni, saj je pred strelom Vardyja žogo z glavo do njega preusmeril kapetan Walesa Ashley Williams.

V 102. medsebojnem obračunu obeh ekip in prvem na velikem tekmovanju je kazalo, da se bosta ekipi razšli brez zmagovalca. Na koncu so Valižani, ki so Angleže zadnjič. ugnali leta 1984, ponovno ostali praznih rok. Hodgson pa je kar precej tvegal, v 73. minuti je v igro poslal tretjega napadalca Marcusa Rashforda, enajst minut pozneje pa je srečanje odločil Sturridge, ki je zadel v bližnji kot vratarja tekmecev in svojo ekipo rešil iz neugodnega položaja, ki bi ga imeli po remiju pred zadnjim krogom.

Valižani bodo v ponedeljek v zadnji tekmi skupinskega dela ob 21.00 v Toulousu igrali proti Rusiji, ob isti uri pa bo v Saint-Etiennu tudi tekma med Anglijo in Slovaško.

> Stadion Bollaert-Delelis, gledalcev 34.033, sodniki Brych (Nem), Borsch (Nem), Lupp (Nem).

> Strelci: 0:1 Bale (42.), 1:1 Vardy (56.), 2:1 Sturridge (92.).

> Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier, Rooney, Lallana (od 73. Rashford), Kane (od 46. Vardy), Sterling (od 46. Sturridge).

> Wales: Hennessey, Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor, Ramsey, Allen, Ledley (od 67. Edwards), Robson-Kanu (od 72. J. Williams), Bale.

> Rumena kartona: Keine; Davies.

> Rdeč karton: /

STA


Najbolj brano