Angleži in Rusi so se razšli z remijem

Angleška nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi v skupini B na evropskem prvenstvu v Franciji v Marseillu igrala neodločeno 1:1 (0:0) proti Rusiji. Za Angleže je zadel Eric Dier v 73. minuti, za Ruse pa Vasilij Berezucki v drugi minuti sodniškega dodatka.

Wayne Rooney Foto: Denis Balibouse
Wayne Rooney Foto: Denis Balibouse

MARSEILLE > Kazalo je, da bodo Angleži prekinili niz brez zmage na uvodnih tekmah evropskih prvenstev. Večino tekme so bili namreč boljši tekmec od Rusije, ob tem pa vodili skoraj vse do konca tekme. Toda v drugi minuti sodniškega dodatka je Vasilij Berezucki poskrbel, da Angleži nadaljujejo niz - zdaj so pri petih remijih in treh porazih.

Stadion Velodrome, gledalcev 65.000, sodniki: Rizzoli, Di Liberatore in Tonolini (vsi Italija).
Strelca: 1:0 Dier (73.), 1:1 V. Berezucki (90.).
Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier, Rooney (od 77. Wilshere), Lallana, Sterling (od 87. Milner), Kane.
Rusija: Akinfejev, Ščenikov, V. Berezucki, Ignaševič, Smolnikov, Golovin (od 77. Širokov), Neustädter (od 80. Glušakov), Šatov, Kokorin, Smolov (od 85. Mamajev), Dzjuba.
Rumena kartona: Cahill; Ščenikov.
Rdeči karton: /.

Angleški navijači so bili po prvem polčasu po eni strani zadovoljni, po drugi zaskrbljeni. Postava Roya Hodgsona je imela v prvih 45 minutah praktično ves čas nadzor nad igro, prihajala do polpriložnosti, tudi priložnosti, toda ob skromni predstavi Rusov ji vseeno ni uspelo doseči vodilnega zadetka, še več, niti Igorju Akinfejevu niso povzročili posebej težkega dela.

Tottenhamov Dele Alli je prvi poskusil v tretji minuti, ko je sprožil nenatančno od daleč. Štiri minute zatem je Liverpoolov vezist Adam Lallana žogo poslal v roke Akinfejeva, vratar moskovskega CSKA pa je pet minut pozneje ustavil še poskus Chrisa Smallinga, branilca Manchester Uniteda.

Najlepšo priložnost v prvem delu je zapravil Lallana v 22. minuti, ko je prišel do strela v kazenskem prostoru, a neoviran zgrešil. Rusi so edini nevarnejši strel sprožili v 17. minuti, ko je branilec CSKA iz Moskve Sergej Ignaševič poskusil z glavo, a Joe Hart, čuvaj mreže Manchester Cityja, ni imel veliko dela.

V uvodu drugega polčasa so Rusi pokazali drugačen obraz, igra je bila precej bolj enakovredna, na obeh straneh je bilo nekaj sicer nenevarnih strelov, enega nevarnejših pa je v 63. minuti sprožil napadalec Krasnodarja Fjodor Smolov, toda žogo poslal malo mimo vrat.

Sedem minut pozneje pa so imeli Angleži dotlej najlepšo priložnost, ko je Wayne Rooney, zvezdnik Manchester Uniteda, sprožil s 14 metrov, Akinfejev pa je izvrstno posredoval in žogo odbil v prečko. Zatem je streljal še Lallana, zadel vratnico, a bil v prepovedanem položaju.

V 73. minuti pa je Eric Dier poskrbel za erupcijo navdušenja pri angleških navijačih. Vezist Tottenhama je zadel pod prečko s prostega strela z manj kot 20 metrov. To je bil prvi angleški zadetek s prostega strela na velikih tekmovanjih po desetih letih. Nazadnje je to na SP 2006 uspelo Davidu Beckhamu proti Ekvadorju. Sicer pa je bil to drugi britanski zadetek s prostega udarca na evropskih prvenstvih - prvega je pred nekaj urami v dresu Walesa zabil Gareth Bale.

Ko je že kazalo, da bodo Angleži odnesli vse tri točke, pa je v drugi minuti sodniškega dodatka dotlej anemične Ruse razveselil Vasilij Berezucki, branilec moskovskega CSKA je namreč najvišje skočil v kazenskem prostoru in ugnal Harta.

Anglija bo naslednjo tekmo igrala 16. junija v Lensu proti Walesu, Rusija pa se bo dan prej v Lillu merila s Slovaki.

STA


Najbolj brano