Zmaga prinaša olimpijske sanje

Današnje kosilo bo za košarkarske privržence oplemeniteno s pogledovanjem proti ekranu hišnega televizorja. Glede na komercialno moč obeh nacij ni nepričakovano, da bosta izločilne tekme 39. evropskega prvenstva v košarki danes že ob 12. uri odprli ravno Slovenija in Latvija.

Danes bo veliko odvisno tudi od tega, koliko bodo košarkarji poslušali nasvete Jureta Zdovca.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Danes bo veliko odvisno tudi od tega, koliko bodo košarkarji poslušali nasvete Jureta Zdovca.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LILLE > Slovenska reprezentanca je prva končala nastope v predtekmovanju v Zagrebu, na parket nogometnega stadiona, preurejenega v dvorano, ki že na pogled z vpadnice v Lillu deluje impozantno, pa bo spet stopila prva. Če je komu v tolažbo - v nedeljo enaka zgodnja ura čaka Hrvaško, ki je bila po četrtkovem porazu z Gruzijo iz domovine pospremljena z žvižgi gledalcev v Areni. “Prepričan sem, da bodo Hrvati izgubili z Gruzijci, kdo ve, koga bodo Grki čuvali proti Nizozemcem. Kalkulacij je več kot preveč,” je kar nekoliko godrnjal Jure Zdovc po zmagi z Makedonijo, ki je Sloveniji prinesla tretje mesto v skupini. Imel je prav, saj bi se Slovencem v primeru poraza lahko zgodil tudi črn scenarij. Fantje so za tekmeca izvedeli šele malo pred letom z zagrebškega letališča, saj so bili na tekmi med Litvo in Češko v skupini D podaljški. Vsi so popoldne ugibali o teh dveh potencialnih tekmecih, nihče pa ni omenjal Latvijcev. Skupina D je bila tako izenačena, da nihče ni do potankosti preučil vseh možnih kombinacij.

So jih pa zato temeljito - kot običajno - preučili v strokovnem štabu. Čeprav si je Zdovc zaradi pomanjkanja treninga zaradi zgodnjih terminov tekem izpulil še kako obrv več, bo moral na enak način svoje fante pripraviti še na Balte. “Naša ekipa je pač tako sestavljena, da mora več trenirati,” skoraj vsak dan poudarja Zdovc.

V Lille so pripotovali ob treh zjutraj, sinoči so opravili 45-minutni trening, dopoldne pa imeli po razporedu še enega ob 8.15(!), na katerega pa Slovencev seveda ne bo. Pomembno pa je, da v ekipi ni poškodb.

Latvija je Sloveniji zagrenila življenje na EP leta 2001, ko jo je na zadnji tekmi predtekmovanja, ki so jo vsi imeli zgolj za rutino, poslala domov. Vseeno pa je manj trd oreh, kot bi to bila Litva, ki zadnji teden ni blestela. Latvija je igrala tudi na krilih navijačev (tako kot Slovenija), saj je prvi del tekmovanja v prestolnici Rigi gostila skupino, v kateri so bile vse tri baltske države. Biti vohun na vzhodu tokrat ni bila smrtno nevarna naloga, zato se je Aleksander Sekulić, nekdaj reprezentančni pomočnik, iz Rige vrnil bogato založen s podatki. “Latvija ima deset igralcev v rotaciji, a brez klasičnega centra v igri po globini. To vlogo ima Rolands Freimanis. Ima tri zelo dobre strelce - Dairisa Bertansa, Janisa Blumsa in Kristapsa Janičenoksa, motor ekipe pa je Janis Strelnieks, ki dobro razigrava soigralce.”

K temu ni nepomembno dodati, da je Slovenija z Latvijo avgusta na pripravljalnem turnirju razmeroma gladko izgubila s 66:72. “Takrat nosilci latvijske igre niso igrali, a so nas vseeno premagali. Že to pove, da bo potrebno v tekmo stopiti maksimalno zavzeto. Lahko rečem, da Latvijci igrajo hitro, z veliko meti za tri točke, centri pa so lažji in odpirajo veliko prostora. Ključno bo ustaviti njihov met,” je povedal Uroš Slokar, igralec z največ reprezentančnimi izkušnjami.

Tekma torej, v kateri bo morala do izraza priti Zdovčeva obramba, in tekma, v kateri prevelika nihanja ne bodo oproščena. Latvijci so sestavili novo generacijo, ki se želi dokazati košarkarski Evropi, ki jo je sama gradila - bila je prvi evropski košarkarski prvak. Tekma zmagovalcu skoraj zagotovo prinaša tudi pot v olimpijske kvalifikacije in igranje do konca prvenstva. Poraženec pa se bo s preostalo sedmerico poraženih v osmini finala hitro odpravil domov.

ROK MAVER


Najbolj brano