Vse jim lahko vzamete, le volje ne

Le kdo lahko še trdi, da se zgodovina ne ponavlja, ko pa je toliko primerov, ki dokazujejo nasprotno. Eden od teh je eno največjih presenečenj eurobasketa, Nizozemska.

Nizozemci (na fotografiji je center Nicolas De Jong) se ne 
predajo zlahka. Tako je bilo tudi na tekmi z Makedonijo. Foto: Fiba
Nizozemci (na fotografiji je center Nicolas De Jong) se ne predajo zlahka. Tako je bilo tudi na tekmi z Makedonijo. Foto: Fiba

ZAGREB > Oranžni levi so leta 1989 sklenili svojo evropsko reprezentančno pot prav v Zagrebu, ko so na evropskem prvenstvu osvojili zadnje, osmo mesto. Po 26 letih se je prvenstvo vrnilo v hrvaško prestolnico in z njim Nizozemci na evropsko sceno. Udeleženci sklepnih turnirjev v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja (takrat je na EP igrala le elita) so z evropskega vrha poniknili ob tektonskih premikih z razpadom obeh političnih in vojaških blokov, ki so prinesli tudi velike spremembe na košarkarski zemljevid. S tem je sovpadla tudi huda finančna kriza nacionalne zveze, ki je še do današnjih dni ni povsem konec.

Zanesenjakom in selektorju Toonu Van Helfterenu se lahko zahvalijo, da je uspel v nemogočih razmerah Nizozemce pripeljati na EP. Med kvalifikacijami so jim vzeli dve zmagi z Estonijo in Portugalsko, ker preprosto niso vedeli, da ne morejo imeti dveh naturaliziranih košarkarjev v ekipi. Nato so obdržali Maročana Mohammeda Kherrazija in se zahvalili Seana Cunninghamu. S tem težav selektorja Van Helfterena ni bilo konec, saj je poleti grozilo, da mu ne bo uspelo niti sestaviti reprezentance.

Kar 30 povabljenih igralcev je sprva zavrnilo vabilo na priprave, ki jih je začelo sedem igralcev. Pozneje se je položaj umiril. Vse težave Nizozemcem niso vzele volje, da ne bi danes skušali vzeli še slovenskega skalpa, potem ko se bili prvi dan EP - po zmagi proti Gruziji - razglašeni za presenečenje dneva.

Slovenski košarkarji so včeraj imeli daljši sestanek od običajnega, pa tudi trening se je razvlekel. Na druženje z novinarji v hotelu Panorama je vodstvo poslalo dva izkušena igralca, ki sta prišla z nekaj minutno zamudo, saj je bil pogovor na sestanku ekipe daljši od načrtovanega. Uroš Slokar je v ekipi že veteran, po poškodbi gležnja teden dni pred EP pa je precej padel v formi in je še med dolžniki. “Nizozemci igrajo energično, prišli so sproščeni in razbremenjeni. Vse, kar tu dosežejo, je zanje že nad pričakovanji. Napade moramo odigrati do konca in nadzorovano. Če bomo zdivjali, bomo padli v težave, ker imajo zelo atletske branilce in krila, ki nas lahko hitro pretečejo. Imajo nek poseben sistem igre. Vsi centri so dejansko krilni centri, krila so lahko branilci, vsi so izjemno atletski. Tekma z Nizozemci je toliko pomembnejša, ker je ta premagala Gruzijo. Zmaga bi nam zagotovila pot v Francijo,” je pojasnil bistriški zet Slokar.

Imena njihovih igralcev vam ne bodo povedala veliko. Najboljši strelec Nizozemcev je Charlon Kloof (31 točk), najboljša skakalca sta center Henk Norel, ki edini igra v bolj znanem klubu CAI Zaragozi ter krilo Worthy De Jong. Sicer pa jih pet igra v tujini, ostali pa v domačih klubih.

ROK MAVER


Najbolj brano