Tudi ZDA morajo v kvalifikacije!

Krovna košarkarska zveza Fiba je včeraj javnosti predstavila spremembe tekmovalnega sistema, ki se tičejo članskih reprezentanc. Ob revoluciji pri uvrščanju na svetovna prvenstva se vrača star sistem kvalifikacij za evropska prvenstva, ki smo ga poznali do leta 2005.

Po novem bodo državne reprezentance pogostejši gost v 
domačih dvoranah. Foto: Reuters
Po novem bodo državne reprezentance pogostejši gost v domačih dvoranah. Foto: Reuters

LILLE > Kamil Novak, direktor evropske podružnice Fiba, vodja komuniciranja Patrik Koler in direktor dogodkov Predrag Bogosavljev so novo podobo reprezentančnih tekmovanj skušali prikazati v svetli luči.

Spremembe bodo začele veljati po eurobasketu 2017. Do takrat velja utečen sistem, vključno s kvalifikacijami, kot jih poznamo od Beograda 2005. Te se - tudi s slovensko udeležbo - igrajo prihodnje poletje. Sedem ali osem najboljših ekip aktualnega EP se na EP 2017 uvrsti neposredno.

Glavni odbor Fiba bo v soboto določil pravila za organizacijo prihodnjega EP leta 2017, zadnjega v razmaku dveh let. Prednost pri kandidaturi naj bi imela Ukrajina, ki se je morala odpovedati letošnjemu terminu. Tega projekta se v zdajšnjih razmerah v državi zagotovo ne bo lotila. Uspeh letošnje formule obeta ponovitev čez dve leti, torej EP v več različnih državah. Za eno od skupin bi rada kandidirala tudi Slovenija.

Jeseni leta 2018 bo nastopila največja novost, kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem. Po novem potnike na SP ne bodo določala celinska prvenstva, ampak bo to možnost skozi kvalifikacije iskalo 140 držav. Začele se bodo novembra 2017, okna za reprezentančne termine bodo še v februarju in juniju in izjemoma v septembru 2018. V boj za SP bodo brez izjeme morale vse reprezentance, vključno z ZDA. SP se bo s 24 razširilo na 32 ekip, na njem bo za Evropo zagotovljenih 12 mest. Na olimpijske igre v Tokiu leta 2020 se bosta iz Evrope neposredno uvrstili dve najboljše uvrščeni evropski ekipi, dve ameriški in po ena afriška, azijska in ekipa z Oceanije, skupno torej sedem. Junija 2020 se bo v dodatnih kvalifikacijah v štirih skupinah borilo še 16 ekip. Štirje zmagovalci bodo dobili olimpijski vizum. Dvanajsto moštvo bo gostitelj OI, Japonska.

Novembra 2019 se bodo začele kvalifikacije za naslednji eurobasket, ki bo leta 2021. Sodelovalo bo 32 evropskih ekip, uvrščenih v divizijo A in štiri najboljše iz B divizije.

Fiba po eni strani sledi nogometnemu konceptu kvalifikacij, po drugi strani pa nima nobenih zagotovil, da jih bo dejansko lahko uveljavila. V kvalifikacijah ne bo igralcev iz lige NBA, prav tako ni dogovora z Ulebom, ki ima v rokah obe največji klubski tekmovanji stare celine, o prekinitvi tekmovanj med reprezentančnimi akcijami. Fibini predstavniki so se pri odgovorih na osrednji vprašanji vrteli kot mačka okoli vrele kaše in razgalili enostransko lotevanje sprememb. “NBA liga je drugačna realnost in jasno je, da igralcev iz lige med kvalifikacijami ne bo. To velja tudi za Američane. Z nacionalnimi zvezami smo se dogovorili, da se uskladijo s svojimi ligami. Uleb se strinja, da so reprezentance ključni del svetovne košarke in vprašanje, ali bodo prekinili tekmovanje, je zgolj špekulativno. Z njimi nismo nič nismo podpisali in nič ne bo potrebno podpisati,” je bil odrezav Novak. Zastavlja se tudi vprašanje poštenega boja. Francija, na primer, ima osem nosilcev ekipe v ligi NBA (skupaj kar 13), ZDA in Kanada bodo brez NBA igralcev, ki so pri njih edino merilo za kakovost ...

Toda Fiba na uho tekmovalne pravičnosti, kot tudi delitve denarne pogače, če že sledi logiki nogometnih tekmovanj, ne sliši. Priložnost bodo dobili drugi igralci, ponavljajo, hkrati pa Fiba sama sebe demantira, ko trdi, da bo prek novega sistema z igranjem vseh najboljših v reprezentancah popularizirala košarko.

ROK MAVER


Najbolj brano